Skip to main content

Η μπίλια στο «Χ»

Ακτή Ελεφαντοστού και Πορτογαλία σέρβιραν σούπα, με το 0-0 να σφραγίζει την αναμέτρηση. Με ήρωα της τελευταίας στιγμής τον Γουίνστον Ριντ, η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να αποσπάσει τον πρώτο της βαθμό σε Μ
Πολλοί θα περίμεναν ότι στον «όμιλο του θανάτου» το θέαμα θα έκανε την εμφάνισή του. Μάταια. Ακτή Ελεφαντοστού και Πορτογαλία σέρβιραν σούπα, με το 0-0 να σφραγίζει την αναμέτρηση.

Τα συστήματα

Με περίπου ίδιο σύστημα ξεκίνησαν οι δύο ομάδες το ματς, με την Ακτή Ελεφαντοστού να παρατάσσεται από τον Σβεν Γκόραν Ερικσον με 4-3-3 σε μια διάταξη κοντά σε χριστουγιαννιάτικο δέντρο (4-3-2-1). Στο τέρμα ήταν ο Μπάρι, στο κέντρο της άμυνας οι Κόλο Τουρέ και Ζοκορά, ενώ πλάγιοι μπακ επιλέχθηκαν οι Τιενέ (αριστερά) και Ντεμέλ (δεξιά). Πιο μπροστά, τρία χαφ, με τους Γιάγια Τουρέ, Τιοτέ και Εμπουε να παίρνουν φανέλα βασικού. Όσον αφορά στην τριπλέτα της επίθεσης, ο Ζερβίνιο της Λιλ ήταν στην κορυφή και πίσω του, σε ρόλους επιθετικών μέσων οι Σάλομον Καλού (αριστερά) και Ντιντάν (δεξιά).

Το 4-3-3 σε διάταξη 4-2-1-2-1 ήταν η επιλογή του Κάρλος Κεϊρός για την Εθνική Πορτογαλίας. Τα γάντια του βασικού πήρε ο Εντουάρδο της Μπράγκα και μπροστά του η αμυντική τετράδα είχε ως εξής. Φάμπιο Κοεντράο αριστερά, Πάουλο Φερέιρα δεξιά και στο κέντρο Μπρούνο Αλβες και Ρικάρντο Καρβάλιο. Δύο αμυντικά χαφ είχαν οι Ιβηρες, τους Πέδρο Μέντες και Ραούλ Μεϊρέλες, ενώ μπροστά τους ήταν ο playmaker, Ντέκο. Στην τριπλέτα της επίθεσης, μοναδικός προωθημένος ήταν ο Λίεντσον και πίσω του πλάγια ήταν Κριστιάνο Ρονάλντο (δεξιά) και ο Ντάνι της Ζενίτ (αριστερά).

Καλή εκκίνηση, αλλά...

Αν και στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Πορτογαλία μπήκε πιο δυνατά και έδειξε διάθεση να πιέσει, δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Στο 11΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο με μακρινό σουτ από περίπου 25 μέτρα τράνταξε το δοκάρι του Μπάρι, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους Ίβηρες. Οι Ιβοριανοί ήταν αυτοί που κατέβαιναν στα αντίπαλα καρέ πιο εύκολα έχοντας πάρει το κέντρο και τις περισσότερες μονομαχίες, με τους δυνατούς της χαφ στον άξονα. Το σύνολο του Ερικσον περίμενε τους Πορτογάλους ακριβώς μέχρι την μεσαία γραμμή, αλλά από εκεί και μετά έτρωγε σίδερα και οι Γιάγια Τουρέ, Εμπουε και Τιοτέ δεν επέτρεπαν σε καμία περίπτωση στους Ντέκο, Μεϊρέλες, και Ρονάλντο να κάνουν παιχνίδι. Από το πρώτο κιόλας μέρος, αν και οι Ιβηρες είχαν δοκάρι, φάνηκε ποια ομάδα πατάει καλύτερα μέσα στο γήπεδο.

Κάπως έτσι και στην επανάληψη

Το σκηνικό δεν άλλαξε στην επανάληψη με τους Αφρικανούς να έχουν την κατοχή της μπάλας και τους Ίβηρες να προσπαθούν περισσότερο με ατομικές προσπάθειες να απειλήσουν. Ο Ζερβινιό, που ξεκίνησε στην κορυφή, ήταν σε καλή μέρα και δημιούργησε κινδύνους στην άμυνα της ομάδας του Κεϊρός, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει. Η κατοχής της μπάλας ήταν για την Ακτή και οι Πορτογάλοι είχαν να επιδείξουν κάποια σουτ του Κριστιάνο και του Μεϊρέλες, τα οποία όμως δεν ήταν δυνατό να κάνουν τη διαφορά.

Επέμεινε ως το τέλος

Όσο το παιχνίδι έφτανε πιο κοντά στο τέλος, μία ομάδα πάλι έδειχνε ότι δεν αρκείται στην ισοπαλία. Η Ακτή, με τον Ντρογκμπά να έχει μπει αλλαγή στο 66΄, πίεσε περισσότερο και προσπάθησε να πάρει τη νίκη κόντρα σε μια Πορτογαλία, που φάνηκε να προτιμά την σιγουριά της ισοπαλίας ενόψει της εξαιρετικά επικίνδυνης συνέχειας στον όμιλο του θανάτου. Οι δύο ομάδες έμειναν στο απόλυτο «μηδέν» και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να παίξει ρόλο η διαφορά τερμάτων για το εισιτήριο που γράφει πάνω «φάση των 16».

Σλοβακία-Νέα Ζηλανδία 1-1

Με ήρωα της τελευταίας στιγμής τον Γουίνστον Ριντ, η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να αποσπάσει τον πρώτο της βαθμό σε Μουντιάλ απέναντι στη Σλοβακία (1-1). Με γκολ οφσάιντ προηγήθηκαν οι Σλοβάκοι.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, άλλωστε αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που η ομάδα προκρίνεται σε τελικά Μουντιάλ. Εύκολο έργο πίστευε ότι είχε και η Σλοβακία, αλλά οι Νεοζηλανδοί μπήκαν αποφασισμένοι να αποδείξουν το αντίθετο.

Έχοντας ψηλά κορμιά μπροστά στην επίθεση η ομάδα του Χέρμπερτ ήταν αυτή που έδειχνε να μπαίνει στο πνεύμα του αγώνα. Με βαθιές μπαλιές προς τους Φάλον, Κίλεν και Σμελτζ η Νέα Ζηλανδία προσπάθησε να απειλήσει. Έτσι, μέσα σε δύο λεπτά (3΄-4΄) η άμυνα της Σλοβακίας αισθάνθηκε τον Κίλεν, χωρίς πάντως την σπουδαία ευκαιρία.

Η Σλοβακία προσπαθούσε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του παιχνιδιού και μετά το εικοσάλεπτο η ομάδα του Βάις κατάφερε να βγει μπροστά. Το μεγάλο αστέρι των Σλοβάκων, ο Μάρεκ Χάμσικ  αποφάσισε να μπει στο ματς.

Οι Σλοβάκοι σιγά-σιγά άρχισαν να ανεβαίνουν και να γίνονται απειλητικοί προς την εστία του Πάστον. Μάλιστα, στο 28ο λεπτό Σέστακ έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, αλλά επιθετικός της Μπόχουμ αστόχησε με το 0-0 να είναι το σκορ του ημιχρόνου, αφού με εξαίρεση ένα σουτ του Χάμσικ λίγο πριν το τέλος δεν υπήρξε κάτι αξιοσημείωτο.

Μπροστά με γκολ-οφσάιντ

Στην επανάληψη η εικόνα δεν έδειχνε να αλλάζει, αλλά το γρήγορο γκολ του Βίτεκ έγειρε την πλάστιγγα. Συγκεκριμένα στο 50΄ ο Βίτεκ από καθαρή θέση οφσάιντ μετά από σέντρα του Σέστακ άνοιξε το σκορ κάνοντας πιο εύκολα τα πράγματα για την ομάδα του.

Όπως ήταν φυσικό η Νέα Ζηλανδία μετά το γκολ ανέβηκε πιο ψηλά για να πιέσει, αλλά με το μονοδιάστατο στιλ παιχνιδιού της με τις μακρινές μπαλιές δύσκολα θα μπορούσε να γίνει απειλητική.

Αντίθετα, οι Σλοβάκοι που θα μπορούσαν να κλειδώσουν τη νίκη εκμεταλλευόμενοι τους κενούς χώρους που άφηναν οι αντίπαλοί τους, αλλά ήταν επιπόλαιοι στη τελική προσπάθεια όπως έγινε στο 69ο λεπτό με τον Βάις.

«Από μηχανής θεός»

Όταν είσαι επιπόλαιος πολλές φορές το πληρώνεις και αυτό συνέβη και στο «Μπάφοκενγκ στέντιουμ». Πρώτα στο 88ο λεπτό ο Σμελτς έστειλε το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα, αλλά οι Σλοβάκοι δε το πήραν και το πλήρωσαν. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σμελτς έκανε τη σέντρα και ο Ρίντ αφύλακτος στη καρδιά της μικρής περιοχής με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Βλάντιμιρ Βάις δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα  να κρατήσει το υπέρ της σκορ και να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις στο Μουντιάλ, αν και στο 88΄ ο Σμελτς θα μπορούσε να είχε κάνει την «κηδεία».