Skip to main content

Οι Μεξικανοί μποϋκοτάρουν αμερικανικά προϊόντα

Μεξικανοί καλούν τους συμπολίτες τους να μποϋκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα εξαιτίας της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου.

Η πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χτιστεί ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος των παράτυπων μεταναστών είναι ράπισμα στην εθνική υπερηφάνεια των Μεξικανών που προσπαθούν τώρα να αντισταθούν Στον αγώνα έχει «ριχτεί» και η βιομηχανία της διαφήμισης. Εδώ και εβδομάδες οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας χρησιμοποιούν χιουμοριστικά, εύστοχα σποτάκια σε σχέση με την νέα πολιτική γραμμή των ΗΠΑ. Η πιο γνωστή ίσως εταιρεία του Μεξικού είναι η Corona και αντικείμενο της διαφήμισής της ήταν η ρήση του Τραμπ «Κάνε και πάλι μεγάλη την Αμερική» (Make America great again). To σποτάκι συνοδευόταν από πολύ όμορφες εικόνες της Αμερικής, όχι όμως από το Γκραν Κάνιον ή το Μιντουέστ, τις μεσοδυτικές ΗΠΑ, αλλά από τη διώρυγα του Παναμά και τις φυτείες καφέ στην Κολομβία, θέλοντας έτσι να δείξει πως η Αμερική είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι οι ΗΠΑ.

Ήδη πριν από τρεις μήνες η Corona είχε μεγάλη επιτυχία με ένα spot μερ τίτλο "Γκρέμισε το τείχος σου"  που είδαν σχεδόν εφτά εκατομμύρια τηλεθεατές. Η αεροπορική εταιρεία Aeromexico καταπιάστηκε με το θέμα «Περνώντας τα σύνορα». Επικρίνει τα σύνορα μεταξύ χωρών, ανθρώπων, θρησκειών, φύλων και ιδεολογιών. Η διαφήμιση κατά του Τραμπ μάλιστα φέρνει και έσοδα. Απαραίτητα σε μια χώρα η οποία φοβάται πως η οικονομία της θα υποστεί ζημίες από την επιβολή επιπλέον δασμών.

#AdiosStarbucks#

Αλλά δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που κινητοποιούνται. Και οι χρήστες του διαδικτύου καλούν τους συμπατριώτες τους σε μποϋκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων με συνθήματα όπως #AdiosStarbucks#, #AdiosMcDonalds#.

Και είναι αλήθεια πως πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να αναστρέψουν αυτό το δυσάρεστο κλίμα. Πριν από μερικές ημέρες η Starbucks ανακοίνωσε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων στο Μεξικό. Η αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγίας Burger King το είχε ήδη κάνει. Η Starbucks μάλιστα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσλάβει 10.000 πρόσφυγες. Εάν αυτές οι προσπάθειες καταφέρουν να αναχαιτίσουν το αντιαμερικανικό κλίμα που εξαπλώνεται στο Μεξικό θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Και σε πολιτικό επίπεδο η Αριστερά κατεβάζει τον κόσμο στους δρόμους. 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης. Σε ένα πράγμα μόνο συμφωνούν οι Μεξικανοί Σοσιαλιστές με τον Τραμπ: στην κατάργηση της ζώνης ελευθέρου εμπορίου.

Τομπίας Κόιφερ / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle