Skip to main content

Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στη καρδιά

Μελέτη σε δείγμα 40.000 Ισπανών οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η τήρηση της μεσογειακής δίαιτας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιακού νοσήματος.
Νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία επιβεβαιώνει τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας και αποφαίνεται ότι αυτού του είδους η διατροφή κάνει καλό στην καρδιά.

Μία ανάλυση που έγινε σε δείγμα 40.000 ισπανών ενηλίκων και σε διάρκεια δέκα ετών περίπου οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η τήρηση της μεσογειακής δίαιτας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιακού νοσήματος.

Τα συστατικά της μεσογειακής δίαιτας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

Τα ψάρια προτιμώνται από το κρέας, ενώ προβλέπεται μόνο χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Το αλκοόλ και ειδικά το κόκκινο κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Επί χρόνια συγκεντρώνονταν στοιχεία σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής σε σχέση με τα καρδιακά νοσήματα, επισημαίνουν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας η Ζενεβιέβ Μπάκλαντ και οι συνεργάτες της στο Ογκολογικό Ινστιτούτο της Βαρκελώνης.

Ωστόσο, η Μπάκλαντ και οι συνεργάτες της εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί οι παλαιότερες έρευνες ήταν περιορισμένης ισχύος και περιορισμένων συμπερασμάτων.

Για περαιτέρω διερεύνηση, χρησιμοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν την περίοδο 1992-2004 με δείγμα 41.078 υγιείς άνδρες και γυναίκες από πέντε ισπανικά κέντρα, τα οποία μετέχουν στην Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή με τη συμμετοχή δέκα χωρών.

Οι εθελοντές, των οποίων η μέση ηλικία κατά την έναρξη της έρευνας ήταν τα 49 έτη, παρείχαν πληροφορίες για την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις σωματικές τους διαστάσεις και έλαβαν το ιατρικό ιστορικό τους και πληροφορίες για το αν γυμνάζονται ή καπνίζουν.

Ο κάθε εθελοντής βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 18 μονάδων για το πόσο κοντά στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής βρίσκεται η δίαιτά του: όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία του, τόσο πλησιέστερη στη μεσογειακή ήταν η διατροφή του.

Στη διάρκεια της παρακολούθησής τους στη συνέχεια, μετά από 10.4 χρόνια κατά μέσον όρο, 609 από τους εθελοντές υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο ή εμφάνισαν έντονο πόνο στο στήθος που ονομάζεται ασταθής στηθάγχη και απαιτεί επέμβαση. Εννέα από αυτούς πέθαναν.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα επεισόδια αυτά με τη βαθμολογία των εθελοντών ως προς την τήρηση της μεσογειακής διατροφής και αναζήτησαν πιθανούς συσχετισμούς, διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία (και η τήρηση της μεσογειακής διατροφής) τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακού νοσήματος.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη τήρηση σε σύγκριση με τη μικρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με 40% μειωμένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου για πρώτη φορά, έγραψαν οι επιστήμονες.

Τα καρδιακά νοσήματα είναι από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως κι ευθύνονται για περίπου το 30% όλων των θανάτων, δηλαδή 17 εκατ. θανάτους ετησίως, επισήμαναν οι ερευνητές. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε καρδιακό νόσημα.

Θεωρείται ότι 80% των καρδιακών προσβολών και άλλων σχετικών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν από αλλαγή σε συνήθειες όπως οι διατροφικές. Και η συγκεκριμένη μελέτη επισημαίνει ότι δεν απαιτούνται δραστικές αλλαγές στη διατροφή.


Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ)