Skip to main content

Η Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για την πτώση του ποσοστού της

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια

Την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της καθιερωμένης συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές. Δήλωσε ότι οφείλεται κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων», που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, που μεταδίδεται απευθείας από το ZDF και το ARD η Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

Σουλτς σε Μέρκελ: Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των εκλογών

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία»