Skip to main content

Η μείωση των ρύπων δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Οι μειώσεις των εκπομπών θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 65 δολάρια τον τόνο που είναι σήμερα σε 4 δολάρια.
Στη δημιουργία έως και 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσει μια κλιματική συμφωνία που θα θέτει "φιλόδοξους" στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την έκθεση «Μειώνοντας το κόστος: τα οικονομικά οφέλη της συνεργατικής κλιματικής δράσης» που παρέδωσαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, ο τέως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Climate Group. Η έκθεση είναι βασισμένη σε στοιχεία από την έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Σε συνέντευξη του ο κ. Μπλερ, τόνισε τη σημασία που έχει η συμφωνία στην Κοπεγχάγη ενώ υποστήριξε ότι η μείωση των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση καθώς το κόστος της ανάληψης δράσης πέφτει δραματικά όσο πιο ευρείς είναι οι τομείς συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 0,8% περισσότερο, εάν  υπογράψουν όλες οι χώρες μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, από ότι στην περίπτωση που δεν αναληφθεί σχετική δράση, ενώ οι μεγάλες μειώσεις των εκπομπών ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 65 δολάρια τον τόνο που είναι σήμερα σε 4 δολάρια. Αναλυτικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι: «αυτό αντικατοπτρίζει απλώς τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες, στο πλαίσιο μιας πολυμερούς συμφωνίας, για χαμηλού κόστους μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του γεγονότος ότι, καθώς μεγαλώνουν οι αγορές, νέες τεχνολογίες καθίστανται οικονομικά βιώσιμες»

Σύμφωνα με την έκθεση,  περίπου το 1,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, (ενός τρισ. δολαρίων) χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2050, για να καταστεί διαθέσιμη η τεχνολογία που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Χριστίνα Καραμανίδου