Skip to main content

«Η Μακεδονία γιορτάζει»: Μία έκθεση φωτογραφίας στο ΑΠΘ για το εορταστικό δωδεκαήμερο σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτ. Μακεδονίας

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από το εορταστικό δωδεκαήμερο, από τα Χριστούγεννα μέχρι και την παραμονή των Θεοφανείων, σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτ. Μακεδονίας

Έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Η Μακεδονία γιορτάζει», διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψηφιακών Μέσων-Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, από τις 8 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από το εορταστικό δωδεκαήμερο, από τα Χριστούγεννα μέχρι και την παραμονή των Θεοφανείων, σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτ. Μακεδονίας. Με αφορμή την έναρξη της Έκθεσης, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με χάλκινη πανδαισία, πατινάδα, χορούς και κεράσματα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

17.15-18.00 Πατινάδα με μπάντα χάλκινων, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοΐου, εντός του ΑΠΘ (Πολυτεχνική-Βιβλιοθήκη-ΣΘΕ).

18.00-18.30 Χαιρετισμοί και σύντομη παρουσίαση της Έκθεσης (Αμφιθέατρο Εμπειρίκος, κεντρικό κτίριο ΣΘΕ).

18.30-19.00 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χάλκινα και κεράσματα στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ.

19.00-21.00 Μετά την εκδήλωση θα γίνει πατινάδα με χάλκινα, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοΐου στην πόλη (διαδρομή ΑΠΘ- πλατεία Αριστοτέλους).

«Οι εκδηλώσεις μας ουσιαστικά δηλώνουν την έναρξη της εορταστικής περιόδου και προσπαθούν να συμβάλλουν στη δημιουργία όμορφων πολιτιστικών παραδόσεων στο ΑΠΘ. Το Δωδεκαήμερο όλη η Μακεδονία γιορτάζει. Οι ρίζες των εθίμων χάνονται στην αρχαιότητα. Τα γλέντια ξεκινούν από τις γουρνοχαρές και τα Κόλιαντα (23/12 - παραμονές Χριστουγέννων) και φτάνουν μέχρι τα Φώτα (6/1). Την περίοδο του Δωδεκαήμερου τα κατώγια είναι γεμάτα με αγαθά και οι αγρότες γιορτάζουν την σχόλη, το αυστηρό κρύο και τα χιόνια» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η Έκθεση θα παραμείνει στους χώρους της ΣΘΕ έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023. Η Έκθεση θα παρουσιαστεί, επίσης, στην Εράτυρα Κοζάνης από 24/12/2023 έως 2/1/2024 (στο πλαίσιο των Μπουμπουσιαριών 2024).