Skip to main content

Η Μαγνησία της κρίσης και των ευκαιριών

Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Μαγνησίας, Γεώργιος Σπηλιόπουλος, σε άρθρο του αναλύει τις απόψεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική πορεία της Μαγνησίας.
Γράφει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος.

Η οικονομική κρίση,που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, άρχισε εδώ και καιρό να αφήνει τασημάδια της και στην ελληνική οικονομία, επηρεάζοντας καίρια τονπαραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργώντας προβλήματα επιβίωσης στιςμικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η μείωση των πωλήσεων εξαιτίας τηςπεριορισμένης ζήτησης, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ήρθαννα προστεθούν στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας καιστις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου,δημιουργώντας ένας περιβάλλον, που καθηλώνει την ανάπτυξη, το μόνοδηλαδή φάρμακο για να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ύφεση, με ό,τι αυτήσυνεπάγεται για το κοινωνικό σύνολο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οΝομός Μαγνησίας, ένας νομός που έχει δοκιμασθεί σκληρά τη δεκαετία του’80 από την αποβιομηχάνιση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ενδογενή-αλλά και τα γενικότερα- προβλήματα, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακέςδυνατότητες που του δίνει η γεωγραφική του θέση (βρίσκεται στο κέντροτης χώρας), οι υπάρχουσες υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό καισιδηροδρομικό δίκτυο, ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, αγροτική παραγωγή κλπ), αλλά καιτο φυσικό κάλλος (Πήλιο, νησιά Βορ. Σποράδων), υποβοηθώντας κάθεπρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στηβελτίωση της απασχόλησης.

Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια πιστεύωότι είναι όλοι οι τοπικοί φορείς, που αγωνίζονται για την ανάπτυξη καιτην προσέλκυση νέων επενδύσεων, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος δρόμος πουθα αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και θα παράγειαποτελέσματα, με αντανάκλαση στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα ηΜαγνησία είναι ένας νομός που έχει αναπτυγμένη τη βιομηχανική παραγωγή,καθώς λειτουργούν στην περιοχή μεγάλες (ΑΓΕΤ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΜΕΤΚΑ, ΜύλοιΛούλη), αλλά και μικρότερες μονάδες, που βρίσκονται εγκατεστημένες στιςδύο βιομηχανικές περιοχές του Βόλου και στη μία του Αλμυρού,απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους. Επιπλέον, δραστηριοποιούνται έναςπολύ μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών (σ’ όλους τους κλάδους της παραγωγής,αλλά και στον αγροτικό τομέα), που πέρα από τη συνεισφορά τους στηναπασχόληση, έχουν και σημαντική προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη.

Σίγουρα,«βαριά» βιομηχανία για το Νομό μας, αποτελεί και ο τουρισμός, μιας καιη περιοχή μας προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο (θάλασσα,χιονοδρομικό κλπ), αλλά και για ολιγοήμερες αποδράσεις, λόγω της μικρήςαπόστασης που την χωρίζει από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήναςκαι της Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά αποτελούν ένα πλέγμα, πουδημιουργούν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση στην περιοχή μας,που επιπλέον διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο υποδομών, το οποίο σίγουρα θαπρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο (ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου,ολοκλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας, παρεμβάσεις στο λιμάνι και τοαεροδρόμιο) προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Χρυσήευκαιρία για την περιοχή μας είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013, πουθα πραγματοποιηθούν στο Βόλο και τη Λάρισα. Αναμφισβήτητα ηπραγματοποίηση των Μεσογειακών Αγώνων δημιουργεί νέα δεδομένα και δίνειμια άλλη διάσταση στις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας. Τα μεγάλαέργα υποδομής που θα γίνουν, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτωντης περιοχής στους χιλιάδες τουρίστες που θα την επισκεφθούν πριν καικατά την διάρκεια των αγώνων, αλλά και η διεθνής προβολή της, θααλλάξουν το οικονομικό κλίμα στο Νομό μας και θα αποτελέσουν τον ούριοάνεμο, που θα σπρώξει και την Μαγνησία προς ένα καλύτερο αύριο. Καιβεβαίως δεν αναφέρομαι μόνο στην τουριστική ανάπτυξη, όπου οιπροοπτικές είναι άριστες. Αναφέρομαι στη συνολική ανάπτυξη τηςΜαγνησίας, αφού όλοι οι τομείς της Οικονομίας είναι αλληλοεξαρτώμενοικαι ως ένα βαθμό ο ένας επηρεάζει τον άλλον. Βεβαίως, για νααξιοποιήσουμε καλύτερα αυτή την ευκαιρία, θα πρέπει όλοι (Πολιτεία καιτοπικοί φορείς) να επιταχύνουμε το βηματισμό μας.

Τα προβλήματαπου αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Μαγνησίας δεν θα έλεγαότι διαφέρουν από αυτά που απασχολούν το σύνολο των επιχειρηματιών τηςχώρας. Και αναφέρομαι σ’ αυτά που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ενόςευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα προσελκύσουν επενδύσειςκαι θα διευκολύνουν τη επιχειρηματική δράση.

Έτσι, πέρα από ταέργα υποδομής που πρέπει να προωθηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς,ζητούμενο σήμερα είναι να παταχθεί επιτέλους η γραφειοκρατία μεουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, να δημιουργηθεί ένασταθερό και με ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον φορολογικό σύστημα, ναπροωθηθεί  ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα επιβαρύνειυπέρμετρα τις επιχειρήσεις, να ξεκαθαρίσει επιτέλους το ομιχλώδες τοπίοπου υπάρχει με τις Τράπεζες, που από τη μια δείχνουν να στηρίζουν τηνεπιχειρηματικότητα, από την άλλη όμως αντλούν τεράστια κέρδη από τιςεπιχειρήσεις. Ανάγκη επίσης είναι να υιοθετηθούν πολιτικές που θαστηρίζουν ουσιαστικά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού τωνεπιχειρήσεων, που θα ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους καιεπιχειρηματία, που θα συνδέουν την εκπαίδευση με την παραγωγή και τηναγορά εργασίας κ.α.

Ε.Κ.