Skip to main content

«Η Μαγεία Στον Αρχαίο Κόσμο», έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για τα σχολεία και το ευρύ κοινό με κεντρικό θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση για τα σχολεία και το ευρύ κοινό με κεντρικό θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο» .Οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό να παρουσιάσουν τα ιδεολογικά συμφραζόμενα της μαγείας στην αρχαιότητα και την κοινωνική της διάσταση.
Τα προγράμματα που θα διοργανωθούν είναι τα εξής:

Μαγικά αντικείμενα – ανεξερεύνητα μυστικά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ - Στ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στα σχολεία. Πρόκειται για πρόγραμμα Εκπαιδευτικού Δράματος κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές υποκρινόμενοι διάφορους ρόλους θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη χρήση της μαγείας στην αρχαιότητα ως προσπάθειας ερμηνείας του αγνώστου, να εμπλακούν συναισθηματικά με τα αντικείμενα του αρχαίου πολιτισμού και να διαπραγματευτούν σημασίες με τις οποίες επενδύονται συμβολικά τα αντικείμενα. Οι ώρες διεξαγωγής του προγράμματος είναι 9:00-10:30 και 11:00 – 12:30.

Πρόγραμμα περιήγησης στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου και θα εξερευνήσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που υποδηλώνουν τη χρήση της μαγείας στον αρχαίο κόσμο από την προϊστορική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή και θα διαπραγματευτούν τους συμβολισμούς της. Οι οργανωμένες ξεναγήσεις θα γίνουν το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και απευθύνονται σε οικογένειες και το ευρύ κοινό. Οι ώρες διεξαγωγής του προγράμματος είναι Σάββατο και Κυριακή 11:00-12:00 και 13:00 – 14:00.

Δ. Τ.