Skip to main content

Η λογοκρισία «έδιωξε» την Google από την Κίνα

Σε αδιέξοδο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Google-Κίνας, μετά την απόφαση της πρώτης να σταματήσει να λογοκρίνει την κινεζική της μηχανή αναζήτησης, προκαλώντας τη μήνη της κινεζικής κυβέρνηση
Σε αδιέξοδο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Google και Κίνας, μετά την απόφαση της πρώτης να σταματήσει να λογοκρίνει την κινεζική της μηχανή αναζήτησης, προκαλώντας τη μήνη της κινεζικής κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα η Google σταματά τη λειτουργία της στη χώρα και καλεί τους χρήστες να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ, Google.hk, ενώ το Πεκίνο εξέφρασε την «οργή» του.

Η Google χαρακτήρισε την εκτροπή στο Χονγκ Κονγκ «λογική λύση» και απολύτως νόμιμη, αναγνωρίζοντας όμως ότι το Πεκίνο θα μπορούσε αρκετά εύκολα να μπλοκάρει την πρόσβαση στις υπηρεσίες της.

Σε σχετική ανάρτησή στο Διαδίκτυο, η εταιρεία υπογράμμισε ότι το Πεκίνο είχε καταστήσει «σαφές κατά τις συνομιλίες πως είχε αφήσει εκτός διαπραγμάτευσης τη νομική υποχρέωση για αυτολογοκρισία».

«Εκφράζουμε απογοήτευση καθώς διαπιστώνουμε ότι η Google και η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Google να συνεχίσει να λειτουργεί την κινεζική της μηχανή αναζήτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση google.cn», δήλωσε ο Μάικλ Χάμερ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Η Google έλαβε την απόφασή της βάσει αυτού που θεωρεί ότι είναι προς όφελός της», υπογράμμισε ο Χάμερ τονίζοντας ότι «σέβεται την απόφαση» της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «απογοήτευση» για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου και της Κίνας, που οδήγησε τη Google.

Ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε ότι έχει ήδη συζητήσει «απευθείας με την κινεζική κυβέρνηση για τις ανησυχίες του στο συγκεκριμένο πρόβλημα», το οποίο περιλαμβάνεται σε αυτά που προκάλεσαν ένταση τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

«Όπως ο πρόεδρος Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον έχουν υπογραμμίσει αρκετές φορές, είμαστε δεσμευμένοι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο και αντίθετοι στη λογοκρισία. Πιστεύουμε ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία είναι δικαιώματα αναγνωρισμένα διεθνώς», πρόσθεσε ο Χάμερ.

Καταδικάζει το Πεκίνο

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Google «παραβίασε γραπτή δέσμευση» και «απολύτως εσφαλμένα» σταμάτησε τη λογοκρισία στην κινεζική του μηχανή αναζήτησης Google.cn.

«Ξένες εταιρείες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους. Η Google παραβίασε μια γραπτή υπόσχεση που είχε κάνει κατά την άφιξή της στην κινεζική αγορά. Είναι εντελώς εσφαλμένο να σταματά να φιλτράρει τη μηχανή αναζήτησή της και να υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις των χάκερ», δήλωσε αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα διαδικτύου της κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η Google έχει απολύτως άδικο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση εμπορικών θεμάτων και έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας στη Google για τις αβάσιμες κατηγορίες και πρακτικές της καθώς και για τη στάση της», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Πεκίνο εκτιμά πως η απόφαση της Google δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Κίνα-Ηνωμένων Πολιτειών, από την στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση να «πολιτικοποιηθεί» το θέμα αυτό.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα χειριστεί την υπόθεση της Google «σύμφωνα με τον νόμο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τσιν Γκανγκ υπογράμμισε πως η κίνηση της Google είναι μια μεμονωμένη πράξη μιας εμπορικής εταιρείας και δεν θα επηρεάσει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αν δεν πολιτικοποιηθεί από άλλους.

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρετίζουν την απόφαση της Google

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση σήμερα για την απόφαση της Google και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

«Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρείες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν», δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα Σάρον Χομ.

«Έχουν πραγματικά πρωτότυπες ιδέες», παρατήρησε η Χομ. «Τεχνικά παραμένουν στην Κίνα αλλά σταματούν τη λογοκρισία».

Ο βετεράνος Κινέζος διαφωνών Ουέι Τζινσένγκ που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ αφού εξέτισε 20ετή κάθειρξη στη χώρα του, δήλωσε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πεκίνου και Google δεν τον εκπλήσσει. «Γνωρίζαμε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα υποχωρούσε. Δεν ήταν δυνατός ο συμβιβασμός», δήλωσε.

Για τους Δημοσιογράφους Xωρίς Σύνορα (RSF), «οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο εξαναγκάστηκε να κλείσει την κινεζική google.cn υπό την πίεση των λογοκριτών», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ