Skip to main content

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Ερντογάν στην παροχή υπηκοότητας σε Σύρους

Η χορήγηση υπηκοότητας στους Σύρους θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τα σχέδια του περί χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε μερικούς από τους σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία, ιδιαίτερα σ' αυτούς οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει, εξέθεσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δυτικά έθνη ανοίγουν τις πόρτες τους σε τέτοια άτομα με δεξιότητες και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε (στη Δύση) όταν εμείς δεν ανοίγουμε της πύλες (της υπηκοότητας) από την πλευρά μας. Θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τη γνώση τους», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους αφού προσευχήθηκε σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχουν άτομα με πολλά προσόντα μεταξύ των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Η χορήγηση υπηκοότητας στα πρόσωπα αυτά θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ερντογάν είχε διατυπώσει για πρώτη φορά την Κυριακή την ιδέα να δοθεί στους Σύρους πρόσφυγες η δυνατότητα να πάρουν τουρκική υπηκοότητα, λέγοντας πως το υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, μολονότι η προοπτική αυτή έχει ενθουσιάσει τους πρόσφυγες, αναλυτές επισημαίνουν πως ανταποκρίνεται κυρίως σ' έναν υπολογισμό του Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει να αντλήσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Οι Σύροι που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία αφότου άρχισε η κρίση στη χώρα τους, το 2011, ανέρχονται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια. Μόνο περίπου το 10% αυτών ζουν σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα, οι άλλοι, κάθε κοινωνικής κατηγορίας, δίνουν μάχη για να ενταχθούν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.