Skip to main content

Η λύση των δανειστών για το πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος!

Στις αρχές καλοκαιριού θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές.

Τη σύσταση ενός ειδικού μηχανισμού, ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία επίτευξης των ελληνικών πλεονασμάτων προετοιμάζουν οι δανειστές. Ο ίδιος μηχανισμός θα παρακολουθεί και την πορεία εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά. Ετσι λύνεται και η απορία σχετικά με την επόμενη μέρα της επιτροπείας της Ελλάδας και πώς θα ασκείται. Όπως πληροφορούμαστε, η όλη διαπραγμάτευση, αναφορικά με το θέμα, βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και θα ξεκαθαρίσει οριστικά πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Με τη γνωστή συνταγή: Σταθερό επιτόκιο με επιμήκυνση της αποπληρωμής και όχι κούρεμα. Η μάχη για το χρέος θα δοθεί κυρίως στο μέτωπο της επιπλέον χρηματοδότησης και υπό ποιους όρους. Μια άλλη παράμετρος στο θέμα του χρέους και της ρύθμισης του έχει να κάνει με το χρονικό όριο που θα τεθεί ως προς την εφαρμογή της. Η πρώτη φάση θα λήγει το 2022. Τότε θα επανεξετασθεί το όλο μοντέλο.

Τέλος, όπως γίνεται γνωστό από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, στις αρχές καλοκαιριού θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι το ΔΝΤ.

Μάλιστα, στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής task force, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα του ελληνικού χρέους. Σ' αυτή θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, αλλά τον πρωτεύοντα ρόλο – όπως μας λένε από τις Βρυξέλλες – θα τον παίξει ο ESM.

Πάντως μια καλή εικόνα για το τι θα κάνει τελικά το ΔΝΤ θα έχουμε στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε θα συνεδριάσει στην Ουάσιγκτον το ΔΣ του Ταμείου, όπου και θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.