Skip to main content

Λαγκάρντ: Χρήματα μόνο με βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Τη συμμετοχή επί της αρχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, θα προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όπως είπε μιλώντας μετά το πέρας του Eurogroup, η καλύτερη λύση θα ήταν απόλυτη συμφωνία και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η αποψινή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», συμπλήρωσε. Σημείωσε ότι το Ταμείο θα συμμετέχει μεν στο πρόγραμμα, ωστόσο θα εκταμιεύσει χρήματα -με «ταβάνι» τα 2 δισ.- μόνο εφόσον κριθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στην ανακοίνωσή της ανακοίνωσε πάντως «την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ 'αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα», τόνισε.  

Όπως ανέφερε, «έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».

Συνεχίζοντας στη δήλωσή της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη διαδικασία, τονίζοντας πως «η έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ βασίστηκε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα στηρίζονταν σε ένα πρόγραμμα, αλλά στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του διακανονισμού του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους».