Skip to main content

Η κυβέρνηση επιμένει στο λάθος για τη ΔΕΘ

Άρθρο του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη, για την ανάπλαση της ΔΕΘ

του Γιάννη Μαγκριώτη*

Πέρασαν έντεκα χρόνια, χρόνια χαμένα για τη ΔΕΘ, την πόλη και την οικονομία, με αμέτρητους κρυφούς σχεδιασμούς και επανασχεδιασμούς, απίστευτη προπαγάνδα και διαπραγματεύσεις με ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, σε αγαστή συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, τον μηχανισμό σύμβολο της αποικιοκρατικής σχέσης της χώρας μας με τους δανειστές, από τις ημέρες των σκληρών μνημονίων και την ασθμαίνουσα συναίνεση τοπικών παραγόντων, αντί να ζητήσει συγγνώμη, για την ανατροπή του σταθερού, νομοθετημένου και απόλυτα αποδεκτού σχεδίου για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ, και την ανάπτυξη της Νέας ΔΕΘ στην Δυτική πλευρά της πόλης, όπως έδειξαν οι μελέτες, τόσο του 1999, όσο και του 2008, διακινεί τώρα ένα νέο ακόμη πιο εγκληματικό σχέδιο.

Μετά 1,5 χρόνο απόλυτης σιγής, η κυβέρνηση, αφού ξεπέρασε τους σκοπέλους των εθνικών και δημοτικών εκλογών, επανήλθε στο καταστροφικό σχέδιό της, για τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη. 

Εάν το 2013 είχαν ένα επιχείρημα την έλλειψη δημόσιων πόρων λόγω μνημονίων, έπρεπε να βάλουν οι ιδιώτες τα χρήματα για την ψευδεπίγραφη ανάπλαση της ΔΕΘ, με αναγκαίο κακό όπως έλεγαν την κατασκευή ξενοδοχείου, φαραωνικού πάρκινγκ, Εμπορικού και Επιχειρηματικού Κέντρου, για να πάρει πίσω τα λεφτά τους, με το εύλογο κέρδος, τώρα που τα δισεκατομμύρια πέφτουν βροχή από την ΕΕ και η επενδυτική βαθμίδα «απογειώνει την ελληνική οικονομία», την ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα, όπως λένε, γιατί ετοιμάζουν ένα  ακόμη πιο καταστροφικό σχέδιο και μάλιστα με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη; 

Η επιμονή τους δείχνει ότι άλλα ήταν και είναι τα σχέδιά τους για την ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη, τα μνημόνια ήταν το πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος, σε μια πόλη με την χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην ΕΕ, σε μια πόλη, της οποίας η ρύπανση του αέρα με τοξικά αιωρούμενα σωματίδια στον κέντρο της έφερε την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο μας είχε παραπέμψει για συμμόρφωση η ΕΕ, της περασμένη Άνοιξη. 

Ειδικότερα, το αρχικό τους σχέδιο, είχε κόστος 124 εκ. ευρώ, για την νέα ΔΕΘ, το πράσινο και το Real Estate.

Πριν δύο χρόνια, ανακοίνωσαν ότι το κόστος θα έφθανε 200 εκ ευρώ, με δικαιολογία ότι τα περίπτερα θα ήταν βιοκλιματικά προκαλώντας γέλιο, αφού από το 2013 έλεγαν ότι τα περίπτερα θα ήταν βιοκλιματικά και δεν μπορούσε να ήταν διαφορετικά, γιατί δεν θα έπαιρναν καμία έγκριση. 

Από τον περσινό Νοέμβρη, λένε ότι το κόστος, λόγω ακρίβειας έφθασε στα 300 εκ ευρώ, προκαλώντας οργή, σε εκείνους που καταλαβαίνουν τι θέλουν να κάνουν. 

Και το ακόμη χειρότερο και ανεξήγητο, το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τα 200 εκ. ευρώ για να αναζητηθεί ιδιώτης που θα βάλει τα 100 ευρώ και θα εκμεταλλευτεί το αχρείαστο ξενοδοχείο, το αχρείαστο φαραωνικό πάρκινγκ των 2,5 χιλιάδων θέσεων, το αχρείαστο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο. 

Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο, θα δώσει στους ιδιώτες "επενδυτές", το καλύτερο οικόπεδο της Θεσσαλονίκης, θα τους πληρώσει και τα 200 εκ. ευρώ, δηλαδή τα 2/3, του τελικού κεφαλαίου της επένδυσης, για να "πεισθούν", όπως λένε, οι άγνωστοι επενδυτές, να συμμετέχουν με 100 εκ ευρώ, το 1/3 της επένδυσης και να καταστρέψουν όλοι μαζί την ΔΕΘ και την πόλη. 

Ναι το 1985 με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, χωρίς κλιματική κρίση, όλοι οι φορείς της πόλης, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, είχαν συμφωνήσει και είχαν νομοθετήσει: Ο χώρος της ΔΕΘ να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη, ειδικά το κέντρο της, για να  βελτιωθεί το περιβάλλον, η βιωσιμότητα και η επισκεψιμότητά της, και να κατασκεπαστεί μια Νέα ΔΕΘ, εκτός της πόλης, όπως ήταν η σημερινή ΔΕΘ, όταν κατασκευάστηκε το 1926, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. 

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Σήμερα, με την κλιματική κρίση να μας απειλεί καθημερινά, με τα άπειρα δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη, ναι σήμερα ο "πράσινος" Πρωθυπουργός, όπως τον χαρακτηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα και οι τοπικοί συνεργάτες του, κάνουν το αντίθετο.