Skip to main content

Οι ετοιμασίες για τη ΔΕΘ και οι διαμαρτυρίες για τα έργα στη Β. Όλγας

Οι προετοιμασίες Τζιτζικώστα - Μπουτάρη ενόψει ΔΕΘ, οι διαμαρτυρίες για τις ασφαλτοστρώσεις στη Βασ. Όλγας και η αδικία στο πρόγραμμα νέων γεωργών.

-Οξεία κριτική δέχτηκε από τη ΝΔ και τον Κώστα Γκιουλέκα με την ιδιότητα του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στο Διοικητήριο με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής εν όψει ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» θα στοιχειώνει πάντα τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τροφοδοτεί την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ με αντιπολιτευτικά επιχειρήματα. Γι' αυτό κι από τότε αποτελεί γρίφο τι θα πει ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ και τι θα εξαγγείλει. Φέτος βέβαια μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ότι ο πρωθυπουργός δε θα εξαγγείλει, αλλά θα κάνει απολογισμό φαίνεται να έχει βρεθεί ένας τρόπος... διαφυγής.

-Σε δυο επίπεδα δουλεύουν όλοι οι επικεφαλής φορέων και οργανισμών της Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες και ειδικά τα επιτελεία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, εν όψει της ΔΕΘ. Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το δεύτερο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και στις δυο περιπτώσεις, περιφερειάρχης και δήμαρχος, θα βάλουν την ατζέντα των σημαντικότερων θεμάτων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, όπως παραδοσιακά κάνουν. Δεδομένης της συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι και οι δυο χαίρουν εκτίμησης των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, η προετοιμασία των συναντήσεων θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Γι' αυτό από τις δυο ατζέντες σβήνονται, γράφονται και συμπληρώνονται θέματα, με τη δέουσα αιτιολόγηση.

-Πολλές διαμαρτυρίες έχει ξεσηκώσει η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να ασφαλτοστρώσει την οδό Β. Όλγας την τρέχουσα περίοδο. Επειδή δε γίνεται και αρκετά συχνά η συγκεκριμένη επέμβαση (αν και θα έπρεπε) θυμήθηκα τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες την εποχή δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, όταν η πόλη ευπρεπιζόταν για την περίοδο της ΔΕΘ. Τότε την τιμητική τους είχαν και οι διαγραμμίσεις. Όπως και οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Μόνιμη επωδός της συμφωνίας της γκρίνιας, το ρεφρέν: «Μα τώρα βρήκαν να τα κάνουν;». Το πρόβλημα δηλαδή όλων είναι η χρονική περίοδος που επιλέγεται για να γίνουν εργασίες; Δεν είχαν πρόβλημα με το γεγονός ότι δεν γίνονταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα απαραίτητες εργασίες; Η επιλογή του χρόνου είναι ένα ζήτημα, αλλά δεν είναι το κορυφαίο. Μπορεί κάποιος να πει ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνουν εργασίες στους δρόμους προκειμένου να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Αν το σκεφτείτε δε θα βρείτε καμιά. Ακόμη και τις μέρες που η πόλη είναι τάχα άδεια λόγω αδειών, δηλαδή ένα δεκαπενθήμερο το πολύ, γκρίνια θα υπήρχε και προβλήματα. Και επίσης, δεν είστε μόνον όλοι εσείς που παίρνετε την άδειά σας 15-20 μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο. Είναι και οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες εργασίες που δικαιούνται να καθίσουν την ίδια περίοδο... Γι' αυτό με μέτρο η κριτική. Ειδικά όταν πρόκειται για έργα. Να μάθουμε επιτέλους και οι πολίτες ότι θα υποστούμε ταλαιπωρία για ένα διάστημα προκειμένου να γίνουν αναγκαία έργα για εμάς. Δεν γίνεται αλλιώς. Στις δε περιπτώσεις που χρειάζεται συνεχής συντήρηση δρόμων, όπως για παράδειγμα στην περιφερειακή οδό προτιμώ να μάθω να ζω με τα συνεργεία, παρά με τις θανατηφόρες λακκούβες...

-Αποφασισμένος να συνεχίσει να παλεύει για τους 1.133 επιλαχόντες του προγράμματος νέων γεωργών, που έμειναν εκτός επιδοτήσεων αδίκως και με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνει τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς. Μπορεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να τα πήγαν εξαιρετικά καλά στις διαδικασίες και να πέτυχαν την έγκαιρη καταβολή της πρώτης δόσης του προγράμματος στους δικαιούχους, όμως πολλοί νέοι αδικήθηκαν και παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν παίρνουν την επιδότηση. Ευκαιρία να το θέσουν στον πρωθυπουργό, που θα είναι στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο από την Κοζάνη για την ένταξη των επιλαχόντων στις επιδοτήσεις, όπως και ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής. Να είναι οι εξαγγελίες και οι δηλώσεις με αντίκρισμα...