Skip to main content

Οι κρίσιμες ημερομηνίες – σταθμοί έως τις 22 Μαίου

Μέχρι το Εurogroup της 22ης Μαΐου αναμένονται και άλλες ημερομηνίες-σταθμοί για τη χώρα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μπορεί ο στόχος να κλείσει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να «δείχνει» 22 Μαΐου, αλλά μέχρι το Εurogroup εκείνης της ημέρας αναμένονται και άλλες ημερομηνίες-σταθμοί για τη χώρα.

Για παράδειγμα, υπάρχει η σημαντική συνάντηση στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου θα διεξαχθεί το G7 των υπουργών Οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, στις 11-13 Mαΐου. Μάλιστα, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν και συνάντηση του γνωστού πλέον Washington Group. Αυτή τη φορά το θέμα θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τις εκατέρωθεν πλευρές, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ να τραβούν τις κόκκινες γραμμές τους.

Στις 15 Mαΐου είναι προγραμματισμένο το Euroworking Group, το οποίο, αν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα την επιβεβαιώσει με «πανηγυρικούς τόνους» και θα ανοίξει τον δρόμο στα εθνικά Κοινοβούλια ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης.

Στις 22 Mαΐου τέλος είναι το Eurogroup, όπου αν όλα έχουν πάει καλά, τότε θα υπάρχει κάποιο προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος. Αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν θα αφήσουν το Eurogroup να συνεδριάζει για ώρες χωρίς λύση, καθώς αυτό θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές, αλλά θα λήξουν τη συνάντηση με σκοπό να επιστρέψουν σε μερικές εβδομάδες με τη λύση.