Skip to main content

Οι Κούρδοι θα πληρώσουν τελικά το τουρκικό πραξικόπημα;

Η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι Κούρδοι, εξαρτάται από το τι είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να δώσουν στους Τούρκους.

Προκειμένου να κρατηθεί η Τουρκία μακριά από την Ρωσία, και να μη οξυνθούν περισσότερο οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένη την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι πρέπει να δώσουν στους Τούρκους οι σύμμαχοι - είναι γνωστές άλλωστε οι παραχωρήσεις στην Κύπρο που πρότεινε η κυβέρνηση Μπους, προκειμένου να διαθέσει η Τουρκία τις βάσεις για την εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Άμεσο τώρα είναι το πρόβλημα με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι εκεί που άρχισαν να πιστεύουν πως η απόκτηση αυτονομίας τους είναι θέμα χρόνου, με Αμερικανούς και Ρώσους να ανοίγουν συνεχώς το έδαφος βομβαρδίζοντας τους τζιχαντιστές στα διεκδικούμενα από τους Κούρδους εδάφη, προκειμένου να συνενώσουν τις δύο περιοχές τους.

Όμως, είναι άγνωστο τι θα φέρει η συμφωνία της Τουρκίας με τους Ρώσους. Είναι προφανές πως η γονυκλισία του Ερντογάν στον Πούτιν είχε κύριο σκοπό την εγκατάλειψη από τους Ρώσους των Κούρδων της Συρίας. Βεβαίως, για να συμβεί αυτό, υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα από ρωσικής πλευράς (εμπλοκή των Τούρκων στην Ουκρανία, σχέσεις με Αζερμπαϊτζάν - Αρμενία, νατοϊκός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα…). Οι Τούρκοι ήδη δέχθηκαν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.

Όμως, η στάση της Ρωσίας στο κουρδικό δεν είναι ξεκάθαρη κατά το τελευταίο διάστημα. Απορία μάλιστα είχε εκφραστεί όταν ο Πούτιν συμφώνησε με τον Άσαντ στην διατήρηση της ακεραιότητας της Συρίας, την ώρα που οι Κούρδοι είχαν ανακηρύξει την αυτονομία τους και η Μόσχα, όπως και άλλες χώρες, δέχθηκαν διπλωματικές αποστολές των Κούρδων της Συρίας στην επικράτειά τους.

Και ενώ οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αδιαλείπτως περιοχές του Χαλεπίου που κρατούν οι τζιχαντιστές, ανοίγοντας διαδρόμους για τον συριακό στρατό, έμειναν οι Αμερικανοί τώρα να βοηθούν τους Κούρδους, στην μεγάλη, καθοριστική μάχη, που δίνουν στη Μένπετζ (Ιεράπολη). Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες από το μέτωπο της Ιεράπολης-Μένπετζ, που μεταφέρουν οι ιστοσελίδες southfront.org/infognomon, οι Κούρδοι και οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, έχουν απελευθερώσει ήδη το 80% της άλλοτε ιερής πόλης των Ελλήνων, και αναμένεται η ολοκληρωτική απελευθέρωσή της εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τις διαμαρτυρίες του Ερντογάν, συνεχίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών της Ιεράπολης, υποστηρίζοντας τους Κούρδους, γεγονός που δείχνει την πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον για το θέμα. Αναμένεται επομένως, η προέλαση των Κούρδων και των συμμάχων τους, προς δυσμάς, για να κλείσει ο αμαρτωλός διάδρομος μέσω του οποίου επικοινωνούν οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. με την Τουρκία και εκείθεν με την Ευρώπη και τη Δύση. Ένας διάδρομος που χρησιμοποιείται επίσης για τη μεταφορά προσφύγων στην Τουρκία, η οποία στη συνέχεια τους χρησιμοποιεί ως όπλο, για να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Στο παιχνίδι με τους Κούρδους έχει μπει και στο Ισραήλ. Μπορεί βεβαίως να υπάρχει η πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας, αλλά ούτε ο Ερντογάν θα αλλάξει την εχθρική στάση του προς το Ισραήλ, εκτός και αν εγκαταλείψει τις αυτοκρατορικές ιδέες του, ούτε το Ισραήλ θα τον εμπιστεύεται. Το Παλαιστινιακό ζήτημα αποτελεί εμπόδιο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των σουνιτικών καθεστώτων.

Οι Κούρδοι δεν επιδόθηκαν ποτέ σε αντι-ισραηλινή ρητορική, άλλωστε επιφανειακά μπορεί να θεωρούνται μουσουλμάνοι, αλλά είναι ζωροάστρες, με τους Γιαζίντι να μη το κρύβουν. Πιο κοντά βρίσκονται στο Ισραήλ, παρά με τους Άραβες της περιοχής. Οι Ισραηλινοί έχουν φυσικό σύμμαχο, τους Κούρδους, με τους Ιρακινούς Κούρδους μάλιστα οι σχέσεις τους να είναι πολύ στενές, και στον στρατιωτικό τομέα. Και σ’ αυτό οφείλεται και η δεύτερη γονυκλισία του Ερντογάν, προς το Ισραήλ, μετά την Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι Κούρδοι, εξαρτάται από το τι είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να δώσουν στους Τούρκους. Αν δεν εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους, τότε να ετοιμαζόμαστε για άλλο κυπριακό δράμα.