Skip to main content

Η κωλοτούμπα της Βουλγαρίας και οι ευχές Τσίπρα για το Ραμαζάνι

Το συνάλλαγμα των κατασκηνωτών τουριστών, η αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας από τη Βουλγαρία και η συμμετοχή των ΗΠΑ στις αλβανικές εκλογές.

Δημοσίευσε εχθές η Voria.gr φωτογραφία με δεκάδες αντίσκηνα ελεύθερου κάμπινγκ, ακριβώς στο σημείο που υπάρχει πινακίδα, η οποία αναγράφει: «Απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση». Αυτό δείχνει αφενός την αλλεργία που έχουμε στην εφαρμογή των νόμων, αφετέρου -όταν πρόκειται για ξένους τουρίστες- αποδεικνύει αυτό που σημειώνω συνεχώς εδώ…

Ότι δεν μετρά ο αριθμός των τουριστών που μας έρχονται, αλλά το συνάλλαγμα που αφήνουν. Κι αυτό έχει πτωτικές τάσεις. Και τα λίγα χρήματα που αφήνουν οι κατασκηνωτές, είναι για τα μεροκάματα όσων μαζεύουν τα σκουπίδια και τα έξοδα για την αποκατάσταση των παντός είδους φθορών. Τέτοιο τουρισμό "να τον βράσω", που έλεγε κι η γιαγιά μου.

Απρόσμενη κωλοτούμπα της Βουλγαρίας, η οποία αναγνώρισε τη σλαβική ως "μακεδονική" γλώσσα, από την στιγμή αναγνώρισης  του "μακεδονικού" κράτους, καθώς το "μακεδονικό" Σύνταγμα περιγράφει την γλώσσα. Αυτήν την ερμηνεία έδωσε η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα. Η ίδια εξήγησε ότι στην κατάρτιση της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καμία διαφωνία σχετικά με την αναγνώριση της σλαβικής γλώσσας των πολιτών των Σκοπίων ως "μακεδονικής".

Κι έγινε ο χαμός στην Βουλγαρία, με πολλές αντιδράσεις στις δηλώσεις της ΥΠΕΞ. Ο ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ, τόνισε ότι «ποτέ δεν αναφέρθηκε κάποια "μακεδονική" γλώσσα και συμβούλευσε την υπουργό «να προετοιμάζεται λίγο πριν μιλήσει».

Ο δε διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Σόφιας, καθηγητής ιστορίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, είπε: «Ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη "μακεδονική", την αυστραλιανή, την ελβετική, την κυπριακή ή την κοσοβάρικη γλώσσα. Αυτό γίνεται μόνο στα ολοκληρωτικά κράτη. Ο Στάλιν μπορούσε και το έκανε. Και ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν είναι ο Στάλιν. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία γλώσσα, ούτε φυσικά και έθνος», είπε ο Βούλγαρος καθηγητής.

Υπόμνηση της ελληνικής γλώσσας, σ’ αυτούς που ζουν με το ψέμα και για το ψέμα: Η α-λήθεια είναι άφθαρτη και προϋπάρχει. Αποτελεί το αντίθετο της λήθης. Γι’ αυτό όποιος ζει βολεμένος στο ψέμα, έχει πέσει σε λήθ-αργο, ενώ αυτός που ζει σε εγρήγορση προς αναζήτηση της αλήθειας, είναι ο έξ-υπνος. Ο εκτός ύπνου! [Είδατε πόσο καλά μας τα λέει η ελληνική γλώσσα; Μήπως γι’ αυτό έχουν βαλθεί μερικοί να την εξαφανίσουν;[

Ας μου πει κάποιος, ότι δεν είναι άθλιοι… Ο Τσίπρας ευχήθηκε στους μουσουλμάνους για το Ραμαζάνι -και καλά έκανε- και από όλες τις μουσουλμανικές ιστοσελίδες και τα μπλογκ των μουσουλμάνων στην Θράκη, μόνον η πομάκικη το δημοσίευσε. Σύμφωνα με την γραμμή του Προξενείου, πρέπει η Ελλάδα να είναι πάντα ο κακός δαίμονας, ο οποίος μόνον καταπιέζει τους μουσουλμάνους.

Αναρωτιόταν εχθές ο "Μακεδών" στην Voria.gr, ποια η συμμετοχή των ΗΠΑ στην άνετη επικράτηση του Έντι Ράμα, στις εκλογές. Η απάντηση δόθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, που παρά της απειράριθμες καταγγελίες για κρούσματα εξαγοράς ψήφων και απειλές, δήλωσε ότι «Αυτά ουδόλως επηρέασαν την ψηφοφορία και ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά». Εντάξει, καταλάβαμε.