Skip to main content

Η κυβερνητική δράση του Μακρόν στο υπουργικό συμβούλιο

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ

Τη μέθοδο της κυβερνητικής δράσης με θεμελιώδεις αρχές την «αλληλεγγύη», τη «συλλογικότητα» και την «εμπιστευτικότητα» παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία του προς το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ.

Μεταξύ των κανόνων «καλής λειτουργίας», υπογράμμισε ο νέος αρχηγός του γαλλικού κράτους, βρίσκονται «κατ΄αρχάς η απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης», καθώς και η «συλλογική δουλειά».

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, συνέχισε ο εκπρόσωπος που μιλούσε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να «προσδιορίζει τη στρατηγική», να «δίνει μια πορεία, μια κατεύθυνση» και να διατηρεί «τις ισορροπίες των θεσμών μας».

«Είμαι ο εγγυητής και σε αυτό το σημείο θα είμαι ανυποχώρητος», υπογράμμισε, πάντα σύμφωνα με τον Κριστόφ Καστανέ, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να «διαιτητεύει».

«Το μακροπρόθεσμο ανήκει στο Ελιζέ (σ.σ. προεδρικό μέγαρο), οι καθημερινές ή οι μεσοπρόθεσμες διαιτησίες γίνονται στο Ματινιόν (σ.σ. πρωθυπουργικό μέγαρο)», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στην κυβέρνησή του.

Οι δύο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας θα παρουσιάσουν σύντομα «εγκύκλιο για τη θέση των υπουργικών γραφείων», πρόσθεσε ο Κριστόφ Καστανέ, υπογραμμίζοντας ότι «οι διευθυντές των γραφείων δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους διευθυντές των κεντρικών διοικήσεων».

«Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επέλεξαν το ένα ή το άλλο μέλος της κυβέρνησης, το επέλεξαν ακριβώς γι΄αυτό που είναι», υπογράμμισε.

«Όλοι οι υπουργοί να στηρίξουν προεδρική πλειοψηφία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των δύο υπουργών που προέρχονται από το βασικό κόμμα της Κεντροδεξιάς «Οι Ρεπουμπλικανοί», Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμαρέν, οφείλουν να υποστηρίξουν τους υποψήφιους της προεδρικής πλειοψηφίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

«Το θέμα αυτό δεν αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όμως προφανώς καθένας και καθεμία από εμάς οφείλει να υποστηρίξει τους υποψήφιους της προεδρικής πλειοψηφίας», είπε ο κ. Καστανέ.

«Οι υπουργοί είναι μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας δεν είναι πια μέλη εκείνου ή του άλλου πολιτικού κόμματος», επέμεινε.

Ερωτηθείς το πρωί από το France Inter, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε δηλώσει ότι θα «συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές» και θα «προσπαθήσει να δώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την πλειοψηφία που χρειάζεται», χωρίς να διευκρινίσει αν θα διεξαγάγει εκστρατεία για τους υποψήφιους του προεδρικού συνδυασμού La République En Marche! ή για τους υποψήφιους της Κεντροδεξιάς.