Skip to main content

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν σχέδιο πώλησης της ΕΛΒΟ στη γερμανική KMW

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, που καταγγέλουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

«Οι προηγούμενοι δεν το έλεγαν τουλάχιστον, αυτοί το λένε, το περιγράφουν καθαρά, ότι απόφαση τους είναι να δώσουν την ΕΛΒΟ, βιομηχανία αμυντική, τη μόνη βιομηχανία στην Ελλάδα που παράγει τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα, στους Γερμανούς, στη Krauss- Maffei- Wegmann», δήλωσε ο πρόεδρος ο εργαζομένων της ΕΛΒΟ κ. Θ. Αλιόγκας από την αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πριν ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη γεμάτη αίθουσα ακούστηκαν πικρές κατηγορίες: «Οι προηγούμενοι (σ.σ κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου) δεν ήθελαν ούτε να μας δούνε, αυτοί μας τρέλαναν στις επισκέψεις, τις υποσχέσεις και τις πλακέτες, αλλά από έργα τίποτε». «Ο κ. Καμμένος να κρατήσει την υπόσχεσή του και να υπαχθεί η ΕΛΒΟ από το υπ. Οικονομίας στο Άμυνας, αλλά όπως φαίνεται, τώρα εκτός από αεροπλάνα και στολές, δεν βρίσκει χρόνο για την ΕΛΒΟ».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν το κυβερνητικό σχέδιο, λέγοντας ότι τα περί 7-8 υποψηφίων αγοραστών (του ενεργητικού μετά την ειδική εκκαθάριση) είναι λόγια του αέρα, για τους Κινέζους υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και οι Ισραηλινοί, είναι μικρή εταιρεία σαν μέγεθος για την ΕΛΒΟ. Αυτοί που μένουν ειναι οι Γερμανοί της KMW.

Το κυβερνητικό λοιπόν σχέδιο είναι, να κρατήσει το δημόσιο μετοχικό ποσοστό μέχρι 30%-35% και το υπόλοιπο 65% να δοθεί σε επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθεί για πολλά έτη και η διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, δηλαδή των υποδομών που έγιναν στην ΕΛΒΟ τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο έργων συμπαραγωγής, όπως είναι το Τμήμα για τα Leopard.

Aυτό το τμήμα των Leopard στο οποίο περιλαμβάνεται και το κτήριο ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, είναι το πλέον σύγχρονο στο βιομηχανικό συγκρότημα, είναι αυτό που κυρίως θέλουν οι Γερμανοί και η αξία του οποίου έχει εκτιμηθεί στα 66 εκατ.ευρώ. Βεβαίως στο ενεργητικό της εταιρείας, υπάρχουν και άλλα «κομμάτια» τα οποία έχουν εκτιμηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης, είναι το τμήμα των ανταλλακτικών, είναι ο σημαντικός μηχανολογικός εξοπλισμός και τα κτήρια του συγκροτήματος, είναι τα ακίνητα στη Σίνδο.


Το αίτημα των εργαζομένων είναι σαφές. Να σταματήσει η ειδική εκκαθάριση, να ενταχθεί η ΕΛΒΟ σε ενιαίο αμυντικό φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 100% στο δημόσιο και να δοθεί άμεσα λύση στο οικονομικό και παραγωγικό τέλμα της εταιρείας.

Στη συνάντηση με τoυς εργαζόμενους, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο σχέδιο για μετοχική συνύπαρξη δημοσίου- ιδιώτη «35%-65%» στην ΕΛΒΟ, ενώ είπε ότι η παύση της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επειδή όσοι έχουν διεκδικήσεις από την εταιρεία (κυρίως οι τράπεζες), θα κινηθούν εναντίον της ενώ υπάρχει και το ζήτημα των παράτυπων κρατικών ενισχύσεων, που ήταν λίγο πάνω από 100 εκατ.ευρώ.  

Αλλά και για αυτό το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεν υπάρχει, τίποτε συγκεκριμένο για το πότε και πώς θα γίνει η πώληση όταν στο μεταξύ η εταιρεία έχει στεγνώσει από έργα και κεφάλαια. Το κράτος λοιπόν λύση δεν δίνει και από την άλλη πλευρά το δημόσιο, που χρωστάει για εκτελεσμένα έργα στην ΕΛΒΟ 9 εκατ.ευρώ, οφειλή που σφραγίσθηκε και με απόφαση Εφετείου, προσφεύγει στο ΣτΕ για να μη καταβάλει το χρέος του.

Από την άλλη, η υπόσχεση για το έργο της ανακατασκευής των αρμάτων που θα δοθούν στον αιγυπτιακό στρατό δεν έχει προχωρήσει, μία ακόμη υπόσχεση Καμμένου, ενώ υπάρχουν και πολλές ανάγκες για αναθέσεις έργων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά ζητάνε, σε τούτη τη φάση, να γίνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι δύο μήνες και οι οποίοι εδώ και μήνες φωνάζουν για τις οφειλές στο ΙΚΑ και για απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ που δεν διέκοψε την ηλεκτροδότηση μετά από δική τους παράκληση.

«Για την κυβέρνηση πέρασε η περίοδος της επανάστασης, τώρα πλέον βλέπουν ως μόνη λύση για την ΕΛΒΟ την ιδιωτικοποίηση», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η βιομηχανία, η οποία τον Ιανουάριο του 2014 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Παίρνοντας τον λόγο ο γ.γραμματέας του ΕΚΘ κ. Λεωνίδας Στολτίδης, καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου μεταβίβασης στο ιδιωτικό κεφάλαιο στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.