Skip to main content

Η Κύπρος κάνει ό,τι θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα

Πρόσφατα έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολυεθνικών πετρελαϊκών ομίλων για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ενώ η Ελλάδα παραμένει παραδομένη στον κυκεώνα των σχεδόν ατελείωτων δημοσιονομικών προβλημάτων της, η Κύπρος προχωρά στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της, που θα της διασφαλίσει την επόμενη μέρα, μέσω της αξιοποίησης του ενεργειακού της πλούτου. Ως γνωστόν, πρόσφατα έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολυεθνικών πετρελαϊκών ομίλων που θα αναλάβουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα του νησιού.

Σημειώστε τώρα την επόμενη εξέλιξη, που συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω:

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει προσεχώς στην Κύπρο και η Αμερικανίδα αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν. Ο λόγος προφανής. Όπως επίσης εξαιρετικά σημαντικές ήταν και οι επαφές είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Αναστασιάδης και ο στενός του συνεργάτης του, Χριστοδουλίδης, πρόσφατα στην Ουάσιγκτον. Συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, την κ. Ντάνιγκαν και άλλους.

Επίσης επαφές έγιναν αι με στελέχη της ExxonMobil και την Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC).

Θα ακολουθήσει, μάλιστα, απ' ό,τι μαθαίνουμε και άλλη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Πρόεδρου της Κύπρου, στις 6 Ιουνίου. Το συμπέρασμα απ' όλα τα παραπάνω; Ανάλογες κινήσεις θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα, καθώς τα συμφέροντα της είναι ανάλογα, ωστόσο, έχει πνιγεί στα αλεπάλληλα μνημόνιά της...