Skip to main content

Η κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών φέτος

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι κατασκευαστές και εισαγωγείς σχολικών ειδών.
Ικανοποιημένοι από την κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών φέτος δηλώνουν οι κατασκευαστές και εισαγωγείς σχολικών ειδών.

Ένας από τους λόγους που επέδρασαν θετικά στην κράτηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζήτησης σχολικών ειδών είναι οι χαμηλές τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που παρουσίασε στα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον τομέα των σχολικών ειδών οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγικής τους δραστηριότητας στην Κίνα για να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και πλέον η συντριπτική τους πλειονότητα είναι εισαγωγικές.

Πιο συγκεκριμένα παρατίθενται στοιχεία για το πώς κινήθηκαν φέτος κάποιες από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σχολικών.

Lyc Sac
Το 80% των προϊόντων που κατασκευάζει η εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία της Lyc Sac, εξάγεται, ενώ ένα 20% διατίθεται στην ελληνική αγορά. Στο συγκεκριμένο τομέα παρατηρείται ενίσχυση των πωλήσεων κατά 20-25%, ενώ αντίθετα στα προϊόντα Eastpak διαπιστώνεται μία κάμψη 19-20% σε σχέση με πέρυσι.

Τα προϊόντα που κατασκευάζει η Lyc Sac στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και Κίνα εξάγονται σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων Ρωσία, Σαουδική Αραβία και η Κύπρος, και λιγότερο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα η Lyc Sac είναι ο αποκλειστικός διανομέας των σακιδίων Eastpak σε Ελλάδα και Κύπρο.

Paxos
Περίπου 70% της παραγωγής της Paxos κατευθύνεται στην ελληνική αγορά και 30% στο εξωτερικό. Η εταιρεία έκλεισε το 2008 με πωλήσεις 7,2 εκατ. ευρώ και φέτος περιμένει περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή βοήθησαν και οι διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρίας.

SKAG
Η Skag είναι κατασκευαστική μονάδα χαρτικών ειδών, απασχολεί 140 άτομα και από τα τέλη της δεκαετίας του΄80 πραγματοποιεί εξαγωγές σε 37 χώρες. Οι πωλήσεις της σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 16 εκατ. ευρώ και αναπτύσσονται με ρυθμό περίπου 5%,.

Nicki - Μιχ. Πέρρος
Ενδεικτική είναι η εικόνα για την εταιρία με ετήσιο τζίρο στα 3 εκατ. ευρώ.

GIM
Η GIM ΑΕ πραγματοποιεί τζίρο περί τα 9,5 εκατ. ευρώ ετησίως και οι πωλήσεις της αναπτύσσονται με ρυθμό 8%.