Skip to main content

Μία σπουδαία πρωτοβουλία για την ιστορία της Κομοτηνής

Οι κοινές εκδηλώσεις του Μπουτάρη με τους γείτονες, η διατήρηση του κράτους των Σκοπίων και η κόντρα Τραμπ - Τίλερσον για το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται για την προσέγγιση με την Ελλάδα, όσον αφορά τη διευθέτηση της Καλλισθένης δήλωσε χαρακτηριστικά «έχουμε την υποστήριξη του VMRO-DPMNE για τη διαφωνία του ονόματος».

Ο Μπράιαν Γι κάνει σπουδαία δουλειά στα Βαλκάνια. Μας έβαλε όλους σε ένα παπούτσι, αποφάσισε κι όλοι εκτελούν. Τα σκοπιανά ΜΜΕ τον θεωρούν σίγουρο πρεσβευτή στα Σκόπια. Αυτό σημαίνει, πως οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη διατήρηση του κράτους, υπό δυτική ομπρέλα.

Ο Μπουτάρης αποφάσισε κοινές εκδηλώσεις με τους γειτονικούς λαούς, προς σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ημών και αυτών. [προσοχή στο σφίξιμο, επειδή  μπορεί να στραγγαλιστεί κάποιος]. Καλή ως ιδέα, αλλά θέλει προσοχή, ιδιαίτερα για εκδηλώσεις όπως η παρακάτω που δημοσιεύει ο αλβανικός Τύπος:

«Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίστηκαν στην έκθεση γεωργικών προϊόντων "Η Αλβανία καλλιεργεί τη γη" στα Τίρανα. Αλβανοί επισκέπτες στη θέα τροφίμων που εκτίθενται όρμησαν γεμίζοντας τις τσάντες τους με ντομάτες και μήλα. Μέσα σε λίγα λεπτά άδειασαν τα περίπτερα και τα σταντ που ήταν εκτεθειμένα τα προϊόντα».

Η πρόσφατη "κόντρα" μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεξ Τίλερσον στο θέμα της συμφωνίας των πυρηνικών του Ιράν, φαίνεται πως θα κοστίσει ακριβά στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Αυτή η ιστορία με τις αντικαταστάσεις των επιτελών του Τραμπ, αφήνει τις ΗΠΑ χωρίς σταθερή πολιτική. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στα Βαλκάνια συνεχίζεται η πολιτική Ομπάμα. Εν γνώσει ή εν αγνοία του Τραμπ… άγνωστο!

Την ώρα που η Ελλάδα κομμουνιστοφέρνει, μία-μία οι χώρες της π. ΕΣΣΔ -του κομμουνιστικού παραδείσου, που λέγανε- παίρνουν μέτρα για να ξεχάσουν μια ώρα γρηγορότερα τι έζησαν. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα στην Αλβανία ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τον κομμουνισμό και τα σύμβολά του στη χώρα.

Θα βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την απαγόρευση της κομμουνιστικής προπαγάνδας και των κομμουνιστικών συμβόλων, την αφαίρεση τιμητικών τίτλων και άλλων προνομίων από την κυβέρνηση σε άτομα που ήταν υπεύθυνα για το κομμουνιστικό καθεστώς και τα εγκλήματά του, καθώς και η δημιουργία νομικών δυνατοτήτων για την τιμωρία των αυτουργών των κομμουνιστικών εγκλημάτων.

Ο αλβανικός Τύπος σημειώνει, ότι το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται με την βοήθεια ειδικών του γερμανικού κόμματος CDU της Άνγκελας Μέρκελ. Να σημειωθεί ότι το κυβερνών, Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι στην ουσία η μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού κόμματος (Κόμματος Εργασίας).

Μια σπουδαία για την Κομοτηνή συμφωνία επικυρώθηκε στη Μουφτεία της πόλης.  Ο νόμιμος μουφτής, Μέτσο Τζεμαλή και ο διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Παναγιώτης Κροκίδας, συμφώνησαν να ξεκινήσει από αύριο κιόλας η ψηφιοποίηση και η όποια αναγκαία συντήρηση του ιεροδικαστικού αρχείου.

Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό κοινωνικής ιστορίας που θα προσφέρει πλήθος γνώσεων για το παρελθόν της πόλης από το 1870 μέχρι και τις μέρες μας, πράγμα ανεκτίμητο για μια πόλη που οι πηγές της ιστορίας της πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σπανίζουν (ας όψεται η καταστροφική βουλγαρική Κατοχή).

Αυτήν την πρωτοβουλία, οι προξενάνθρωποι την καταδίκασαν. Ως κι αυτό ενοχλεί την Άγκυρα.