Skip to main content

Η «Κυκλική Οικονομία» διαβατήριο για πωλήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές

Η κυκλική οικονομία συνδέεται με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων, κάτι που επηρεάζει τις πωλήσεις τους και ειδικότερα τις εξαγωγές τους.

Ο πλανήτης υποφέρει –στην πραγματικότητα σιγά σιγά αργοσβήνει- λόγω της επιβάρυνσης από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος πιθανότατα ξεκίνησε τη στιγμή της δημιουργίας, αλλά τους τελευταίους αιώνες –και κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες- η φθορά έχει επιταχυνθεί.

Η κοινότητα των ανθρώπων έχει σε σημαντικό βαθμό συνειδητοποιήσει αυτή την κατάσταση και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κάνει κάτι για να αναστρέψει την κατάσταση. Από την  συμφωνία για μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τα περιβαλλοντικά πιστοποιητικά στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών δείχνουν εμπράκτως ότι καθημερινά όλο και πιο πολλοί ανάμεσά μας αντιλαμβάνονται την ευθύνη.

Με αυτά τα δεδομένα η ημερίδα για την «Κυκλική Οικονομία», που διοργανώνουν από κοινού την Παρασκευή 19 Μαΐου, από τις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης, η greenagenda.gr και η Σ. Τσομώκος ΑΕ, είναι εξ’ ορισμού απολύτως επίκαιρη. Ίσως γι’ αυτό καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή και παρακολούθηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το ζήτημα της Κυκλικής Οικονομίας σε απόλυτη προτεραιότητα, κάτι που μετά βεβαιότητος θα εξακολουθήσει να ισχύει και για τα πολλά επόμενα χρόνια. Ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνγκερ έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο θέμα, ενώ η Κομισιόν διαθέτει σημαντικά κονδύλια για δράσεις κυκλικής οικονομίας. Αυτή άλλωστε η επικαιρότητα είναι ο λόγος που την ημερίδα υποστηρίζει ενεργά η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Κάρμενου Βέλλα θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό, ενώ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κρεμλής είναι από τους βασικούς εισηγητές. Χωρίς αμφιβολία ένας κόσμος στον οποίο τα πάντα ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται ξανά, χωρίς τίποτε να πετιέται θα είναι ένας καλύτερος κόσμος, με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Ανακύκλωση στο 100%;

Κάποιος δικαίως θα αναρωτηθεί «είναι δυνατόν η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών και αποβλήτων να φτάσει στο 100%»; Θεωρητικά η απάντηση είναι καταφατική, αλλά ενδεχομένως μέχρι εκεί ο δρόμος είναι μακρύς. Πάντως και σήμερα οι δυνατότητες είναι πολλές και η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά. Γι’ αυτό η ημερίδα θα λειτουργήσει περίπου ως σεμινάριο, αφού το ζήτημα θα θίξουν παράγοντες από πολλές πλευρές. Κατ’ αρχήν από την Ευρώπη –με το μήνυμα Βέλλα και την εισήγηση Κρεμλή. Εν συνεχεία από την ελληνική κυβέρνηση με την παρουσία στελεχών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, καθώς είναι δεδομένο ότι το κράτος μπορεί να κάνει πολλά, κυρίως να ρυθμίσει το πλαίσοο για την περιβαλλοντική λειτουργία τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.  Αλλά και από την πλευρά των ακαδημαϊκών, των τεχνοκρατών και των επιχειρήσεων, οι οποίες εφαρμόζουν στην πράξη μεθόδους κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικής προστασίας οι εισηγήσεις είναι πολλές και έγκυρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ημερίδα θα παρέμβουν  εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, LafargeHolcim, Alumil, Isomat, Κουιμτζή, Biosolids, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΕΤΒΑ, Gaia Επιχειρείν, Ernst & Young), καθώς και ακαδημαϊκοί.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα η κυκλική οικονομία συνδέεται με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων, κάτι που επηρεάζει τις πωλήσεις τους και ειδικότερα τις εξαγωγές τους. Σε πολλές αγορές του ανεπτυγμένου κόσμου στην Ευρώπη και στην Αμερική οι περιβαλλοντικές προβλέψεις και η εφαρμογή μεθόδων φιλικών προ το περιβάλλον συνεκτιμώνται για την προμήθεια ενός προϊόντος. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις καθορίζουν την αγοραπωλησία, αφού συνιστούν το βασικό κριτήριο για την επιλογή, κάτι που διευρύνεται καθημερινά. Η «καθαρή» παραγωγή και η πιστοποιημένη διάθεση αποβλήτων ήδη αποτελούν κανόνα, προκειμένου προϊόντα και υπηρεσίες να γίνουν αποδεκτά σε αρκετές χώρες του πλανήτη. Ιδιαίτερα σε αυτές που διαθέτουν ανεπτυγμένες και ώριμες αγορές, σε εκείνες, δηλαδή, που όλες οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις επιθυμούν να διεισδύσουν.

Για εγγραφές στην ημερίδα πατήστε εδώ