Skip to main content

Η καινοτόμα ιδέα της Plustic: Έχεις δωροκάρτα στο κινητό σου...

Η ιστορία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την ανάπτυξη της Plustic, της πρώτης social gift card εφαρμογής της ελληνικής αγοράς.

Το 2004 στις αίθουσες του Χημικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Χάρης Τσιλιακούδης από τις Σέρρες και ο Δημήτρης Λάμπρου από την Αθήνα μοιράζονται τις ανησυχίες, τις ιδέες και τα όνειρά τους για το μέλλον. Οι δύο φίλοι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Μπράιτον, στη Φαρμακευτική ο Δημήτρης Λάμπρου και στο product design ο Χάρης Τσιλιακούδης. Οι δρόμοι των μεταπτυχιακών σπουδών και των επαγγελματικών τους αναζητήσεων θα χωρίσουν τα επόμενα χρόνια για να διασταυρωθούν και πάλι στο τέλος του 2015 στην Αθήνα. Έχοντας τελειώσει και οι δύο τις στρατωτικές τους υποχρεώσεις αναζητούν μία έξυπνη ιδέα για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Η ιδέα για τη δημιουργία μίας εφαρμογής που θα συνδυάζει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι με τις δωροεπιταγές έρχεται στις αρχές του 2016 και αποτελεί τον πρώτο σπόρο για την ανάπτυξη της Plustic, της πρώτης social gift card πλατφόρμας και εφαρμογής, η οποία σύντομα θα βγει στην ελληνική αγορά.

«Μετά τη σύλληψη της ιδέας την παρουσιάσαμε στο Athens Center for Enterpreneurship and Innovation του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιλεχθήκαμε για υποστήριξη, προκειμένου να την εξελίξουμε. Στην συνέχεια ενταχθήκαμε στον επιταχυντή καινοτόμων υπηρεσιών και εταιρειών Viva Nest - an IDEA in Fintech, προκειμένου να αναπτύξουμε την Plustic», τονίζει στη Voria.gr ο Χάρης Τσιλιακούδης. Στο διάστημα αυτό, εντάχθηκε στην παρέα και ο 38χρονος Άγγελος Κατσάρης, ο οποίος ανέλαβε το τεχνικό κομμάτι της ιδέας.

«Η ιδέα πίσω από την Plustic είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη στη διαχείριση των καθημερινών εξόδων, μέσα από μία νέα εμπειρία online gifting. Χωρίς μετρητά και χωρίς την χρήση πιστωτικών καρτών. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μία νέα καταναλωτική κουλτούρα, που το μόνο εργαλείο που θα χρειάζεστε για να καλύψετε τις ανάγκες σας αλλά και τις ανάγκες των αγαπημένων σας θα είναι το smart phone που θα έχετε στα χέρια σας. Μέσω της Plustic ο χρήστης μπορεί να αγοράσει, να στείλει, και να εξαργυρώσει ψηφιακές κάρτες από τα αγαπημένα του καταστήματα και δημοφιλή brands, που είναι συμβεβλημένα στο marketplace της πλατφόρμας», εξηγεί ο Χάρης Τσιλιακούδης.

Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ψηφιακές προπληρωμένες δωροκάρτες από σούπερμαρκετ, καταστήματα, εστιατόρια κτλ. και είτε να τις κρατήσουν για προσωπική χρήση είτε να τις δωρίσουν σε φίλους τους (online gifting) χωρίς να εμπλέκονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, μόνο με την εμφάνιση του barcode στο ταμείο. Οι κάρτες περιλαμβάνουν διάφορα επίπεδα εκπτώσεων, π.χ. τα προϊόντα έχουν αξία 50 ευρώ αλλά ο χρήστης πληρώνει 43 ευρώ. Επίσης, η εφαρμογή θα παρέχει δωροκάρτες για ΜΚΟ και κοινωνικές δράσεις, αλλά και για τουριστικές υπηρεσίες

«Θέλουμε να κάνουμε την εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ασφαλή. Θα ξεκινήσουμε τον επόμενο μήνα το πρώτο δημόσιο testing με περίπου 20 εταιρείες στην ελληνική αγορά αλλά στόχος μας είναι να βγάλουμε την εφαρμογή στο εξωτερικό», επισημαίνει ο κ.Τσιλιακούδης. Μάλιστα, η Plustic συμμετείχε στο Mobile World Congress στη Βαρκελόνη μαζί με άλλες τρεις εταιρείες του Viva Nest και εισέπραξε πολύ θετικές εντυπώσεις.