Skip to main content

Η Κάθριν Ε. Φλέμινγκ αγορεύεται αύριο επίτιμη διδάκτορας του ΠΑΜΑΚ

Η τελετή αναγόρευσης της διακεκριμένης Αμερικανίδας ιστορικού θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με αναφορά στην εγελιανή φιλοσοφία θα είναι η ομιλία της καθηγήτριας Κάθριν Ε. Φλέμινγκ (Katherine E. Fleming), κατά την τελετή αναγόρευσής της ως επιτίμου διδάκτορος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο τίτλος της: «Η γλαύκα της Αθηνάς ανοίγει τα φτερά της το απόβραδο: Το έργο του Ιστορικού» («Minerva's owl spreads its wings at dusk: the work of the historian»).

Η τελετή αναγόρευσης της διακεκριμένης Αμερικανίδας ιστορικού, η οποία είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Provost, New York University), θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος.

«H Katherine Ε. Fleming, ανήκει στη νέα γενιά Φιλελλήνων που μέσω της θεραπείας των Ελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ και της μελέτης της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας προβάλλει στο εξωτερικό την θετική εικόνα της χώρας μας, στηρίζοντάς την ταυτοχρόνως, στη δύσκολη αυτήν περίοδο, με την αρθρογραφία της. Η αναγόρευσή της σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών σηματοδοτεί την αναγνώριση της προσφοράς της, αλλά και την διαρκή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για εξωστρέφεια», επισημαίνει σχετικά με την τιμώμενη ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης.

Η Κάθριν Ε. Φλέμινγκ είναι ιστορικός στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κατέχει την Έδρα Ελληνικού Πολιτισμού Αλέξανδρος Ωνάσης στο ίδιο Ίδρυμα, είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ρεμάρκ (Remarque Institute), ενώ είναι και μέλος του Τμήματος Ιστορίας του Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ (École Normale Supérieure), στο Παρίσι.

Στη γνωστή για τον Φιλελληνισμό της καθηγήτρια, έχει απονεμηθεί τιμής ένεκεν η ελληνική υπηκοότητα από την Ελληνική Δημοκρατία. Είναι εξειδικευμένη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενώ είναι γνωστή και για το συγγραφικό της έργο. Το πλέον πρόσφατο βιβλίο της «Ελλάδα – Μια Εβραϊκή Ιστορία» (Greece – A Jewish History) έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα βραβεία «National Jewish Book Award», «Runciman Award» και το «Prix Alberto Benveniste».

Η τελετή αναγόρευσης της κ. Φλέμινγκ θα διαρκέσει από τις 19.00 έως τις 21.00 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου εδώ.

Tο πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

 Έναρξη τελετής
- Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη
- Έπαινος του Προέδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου
- Έπαινος του Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη
- Αναγόρευση της καθηγήτριας Katherine E. Fleming σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
- Ομιλία της τιμώμενης καθηγήτριας Katherine E. Fleming: «Minerva's owl spreads its wings at dusk: the work of the historian»
- Μουσικό πρόγραμμα από την σεφαραδίτικη παράδοση με την Αγγελική Καθαρίου, από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης