Skip to main content

Γιατί αυξήθηκε η όχληση από τα κουνούπια το τελευταίο δεκαήμερο

Πού οφείλεται η αυξημένη όχληση του τελευταίου δεκαημέρου από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας

Η αυξημένη όχληση του τελευταίου δεκαημέρου από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης (ειδικά στην πεδιάδα) και της Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, που ασχολούνται με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Η καθυστέρηση στους προγραμματισμένους ψεκασμούς του Ιουνίου, που οφείλεται σε εμπλοκή στην αδειοδότηση του βασικού προνυμφοκτόνου σκευάσματος, που χρησιμοποιείται για ψεκασμούς στις καλλιέργειες ρυζιού, ήταν αυτή που οδήγησε σε αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών και συνεπώς σε αυξημένη όχληση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με τον καύσωνα και τα σκουπίδια γίνεται αφόρητη.

Παρότι οι πολλές βροχοπτώσεις του Ιουνίου δεν προκάλεσαν προβλήματα με τα κουνούπια και δεν επηρέασαν σημαντικά τους πληθυσμούς τους, η καθυστέρηση στους ψεκασμούς ήταν αυτή που δημιούργησε την έντονη όχληση για την οποία διαμαρτύρεται ο κόσμος, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη», Σπύρος Μουρελάτος.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη όχληση είναι στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, στις περιοχές με ορυζώνες, όπως η πεδιάδα των Σερρών, στους δήμους Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Επίσης αυξημένη όχληση παρατηρείται στην περιοχή της Περαίας και στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, λόγω μετακίνησης των κουνουπιών.

Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με τους αρμόδιους, θα περιοριστούν τις επόμενες μέρες, αφού οι ψεκασμοί έχουν ξαναρχίσει, ενώ καθησυχάζουν ότι οι λοιμώξεις των κουνουπιών μεταφέρονται μόνο με τσίμπημα, μέσω του αίματος κι όχι μέσω των σκουπιδιών. Με την επάνοδο των θερμοκρασιών σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα από την επόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά, σημειώνουν και υπογραμμίζουν πως δεν αναμένονται υγειονομικά προβλήματα.

Ο κ. Μουρελάτος πάντως τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα προφύλαξης και αποτροπής δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής σε κατοικημένες περιοχές σε κάθε περίπτωση. «Το κουνούπι – τίγρης έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας, αναπαράγεται σε ακτίνα 50 – 100 μέτρων σε κήπους, ταράτσες, μπαλκόνια και τσιμπά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χαμηλά είναι τα επίπεδα επικινδυνότητας για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ δεν αναμένονται προβλήματα από τα ανωφελή κουνούπια που ευθύνονται για την ελονοσία, αφού παρατηρούνται μικροί πληθυσμού». Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει ένα νέο είδος κουνουπιού με επιστημονική ονομασία aedes albobictus, το οποίο προκαλεί μεγάλη όχληση, αναπτύσσεται τον Ιούλιο, σε κήπους, πράσινα σημεία και αυλές σπιτιών, αυξάνοντας κατά πολύ τους πληθυσμούς του καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόκειται για στάσιμο κουνούπι και αντιμετωπίζεται με αντικουνουπικά σκευάσματα κι όχι από το πρόγραμμα καταπολέμησης, που εφαρμόζονται σε δημόσιους χώρους κι όχι στα σπίτια.