Skip to main content

Η κατάθλιψη βλάπτει την καρδιά

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη. Αν και πολλοί δεν τη θεωρούν καν ασθένεια, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά

Σαν ένα μαύρο βαρύ πέπλο που σκεπάζει τα πάντα. Έτσι περιγράφουν οι ασθενείς την κατάστασή τους. Αισθάνονται κουρασμένοι, τίποτα δεν μπορεί να τους προσφέρει χαρά, ορισμένοι μάλιστα σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Η κατάθλιψη υποτιμάται πολύ συχνά μέχρι και σήμερα. Ωστόσο μπορεί να έχει πολύ σημαντικές σωματικές συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Επιστήμονες από το Μόναχο ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη στους άνδρες μπορεί να εγκυμονεί τον ίδιο υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων όπως το υπερβολικό βάρος και η αυξημένη χοληστερίνη. Μόνο η καρδιαγγειακή πίεση και το κάπνισμα θεωρούνται πιο επικίνδυνοι παράγοντες, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Καρλ-Χάιντς Λάντβιγκ.

Υγιή ψυχολογία – υγιέστερη καρδιά

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 15% των περιπτώσεων θανάτου που προκληθήκαν από καρδιοαγγειακές παθήσεις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι ασθενείς δεν είχαν νοσήσει και από κατάθλιψη.

«Ένα ψυχολογικό φαινόμενο μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στο σώμα απ' ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα» εξηγεί ο κ. Λάντβιγκ. Συνεπώς η θεραπεία της κατάθλιψης θα μπορούσε να προλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα εμφράγματα και σε ακραίες περιπτώσεις να σώσει και ζωές. Ο επιστήμονας προτείνει λοιπόν να εξετάζονται οι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και για κατάθλιψη.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Χέλμχολτς του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και το Γερμανικό Κέντρο για την Καρδιοαγγειακή Έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο 3.428 άνδρες ηλικίας 45 μέχρι 74 ετών για διάστημα 10 χρόνων.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο ανδρικό φύλο γιατί οι γυναίκες σπανίως εμφανίζουν καρδιοαγγειακές παθήσεις μέχρι την ηλικία των 65. Ωστόσο θεωρητικά τα αποτελέσματα μπορεί να ισχύουν και για τις γυναίκες, πόσο μάλλον που αυτές πάσχουν πιο συχνά από κατάθλιψη απ' ό,τι οι άνδρες.

Η κατάθλιψη πρέπει να αναγνωρίζεται ως ασθένεια

Παλαιότερες έρευνες είχαν ήδη αποδείξει τη σχέση της κατάθλιψης με καρδιοαγγειακές παθήσεις, όχι όμως σε αυτό το βαθμό.

Ο Άρνο Ντάιστερ, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για την Ψυχιατρική και την Ψυχοθεραπεία, την Ψυχοσωματική και την Νευρολογία εξηγεί ότι συχνά η κατάθλιψη δεν αναγνωρίζεται μιας και οι περισσότεροι μπορεί να πηγαίνουν συχνά στον γιατρό, αλλά όχι στον ψυχίατρο. Επιπλέον η κατάθλιψη εν μέρει δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως σοβαρή ασθένεια.  «Οι καταθλιπτικοί έχουν συχνά την εντύπωση ότι δεν είναι πραγματικά ασθενείς ή σκέφτονται ότι έχουν κάνει κάποιο λάθος και ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάστασή τους. Η κατάθλιψη όμως είναι μια μορφή πολύ έντονου στρες», λέει ο κ. Ντάιστερ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάθλιψη διατρέχουν επιπλέον κινδύνους αφού συχνά αμελούν τη λήψη φαρμάκων και δεν προσέχουν τη διατροφή και την σωματική τους εξάσκηση.

Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle