Skip to main content

Η κατάθλιψη στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας ημέρας υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του ΠΟΥ το 1948.

Ανακοίνωση, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας» που έχει καθιερωθεί η 7η Απριλίου, εξέδωσε το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το θέμα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: «Η κατάθλιψη, ας μιλήσουμε».

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια και όχι αδυναμία χαρακτήρα. Επηρεάζει περισσότερα από 350 εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών, σε όλες τις κοινότητες. Η επιβάρυνση από τη νόσο σε παγκόσμια κλίμακα είναι τεράστια, αναμένεται δε να καταλάβει την πρώτη θέση της κατάταξης του Π.Ο.Υ. το 2030, από την τρίτη θέση που ήταν το 2004.

Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ έως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες. Προκαλεί ψυχική οδύνη και επιδρά στην ικανότητα των ανθρώπων να πραγματοποιούν ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες, μερικές φορές με καταστροφικές συνέπειες για τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Επηρεάζει, επίσης, την ικανότητα των ανθρώπων να κερδίσουν τα προς το ζην και να συμμετέχουν στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Στη χειρότερη περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία, που σήμερα θεωρείται η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών.

Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνεται από τη φτώχεια, την ανεργία, τα διάφορα γεγονότα της ζωής όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η διάλυση μιας σχέσης, η σωματική ασθένεια και η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία συνέταξε κατευθυντήριες οδηγίες, στις οποίες επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα αυξάνει: την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, τις διαταραχές ύπνου, τη χρήση αλκοόλ και την αυτοκτονική συμπεριφορά.

Αν και υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη, η πρόσβαση στη θεραπεία αποτελεί πρόβλημα στις περισσότερες χώρες. Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις χώρες, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να λαμβάνουν τέτοια αγωγή, έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία.

Η πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας, εκτός από του εξειδικευμένους τρόπους προαγωγής της, απαιτεί κοινωνικοοικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων αλλά και παρεμβάσεις, ήδη από την παιδική ηλικία, για τη διαχείριση του στρες . Επί πλέον η προσβασιμότητα τόσο στις υπηρεσίες υγείας και κυρίως της Δημόσιας Υγείας όσο και στις κοινωνικές υπηρεσίες συμβάλλει στην προστασία του ευάλωτου πληθυσμού από τα καταθλιπτικά επεισόδια.

Η καλύτερη κατανόηση του τι είναι η κατάθλιψη και πώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί θα συμβάλει στον περιορισμό του στίγματος και των προκαταλήψεων που συνδέονται με αυτήν και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να αναζητήσουν βοήθεια.