Skip to main content

Κατανάλωση μπύρας: Ευαισθησία... στις τιμές και όχι πια στον καιρό

Μικρή είναι, πλέον, η άνοδος στην κατανάλωση μπύρας το καλοκαίρι. Πρόταση για εξαίρεση από τον ΕΦΚ των ζυθοποιείων με παραγωγή ως 5.000 εκατόλιτρα.

Η κατανάλωση της μπύρας στην Ελλάδα, έπαψε να έχει τη μεγάλη... ευαισθησία στον καιρό, όπως είχε στο παρελθόν και τώρα πλέον είναι πιο ευαίσθητη στις τιμές, τόνισε στη Voria.gr o κ. Σταύρος Μακρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Διακινητών Εμπόρων Οίνων & Ποτών Μακεδονίας - Θράκης.

«Την περίοδο του καλοκαιριού υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 3% στην κατανάλωση της μπύρας, σε σχέση με το μέσο όρο του έτους, συνεπώς δεν μιλάμε πλέον για μία σημαντική αύξηση της κατανάλωσης που να συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη διαφοροποίηση των συνηθειών στη διάρκεια των διακοπών», είπε ο κ. Μακρίδης και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε όμως μία σημαντική αύξηση της κατανάλωσης στις πολυσυσκευασίες και στις συσκευασίες με προσφορές, που οπωσδήποτε οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν με κριτήριο την τιμή».

Οι αλλαγές προς τα πάνω στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά μπύρας, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΟΠ, καθώς οι σημαντικά υψηλότερες τιμές στα προϊόντα των μικροζυθοποιών - και όχι των μεγάλων από τις μικροζυθοποιίες- δεν επιτρέπουν στις συγκεκριμένες μπύρες να κερδίσουν σταθερούς πελάτες.

«Οι φίλοι της μπύρας δοκιμάζουν τις μπύρες των μικρών Ελλήνων ζυθοποιών αλλά λόγω μεγάλης διαφοράς στην τιμή, καταναλώνουν σε σταθερή βάση κάποια από τις μπύρες των μεγάλων παραγωγών», εξήγησε ο κ. Μακρίδης.

Σήμερα τα μερίδια της αγοράς μπύρας στην Ελλάδα, διαμορφώνονται περίπου ως εξής(μετριέται «στο ράφι», μόνο ότι πιάνει ως ελάχιστο μερίδιο το 1% της αγοράς, που σημαίνει ότι εξαιρούνται όλες οι μπύρες των πολύ μικρών παραγωγών, οι εισαγόμενες όπως και αυτές που εισάγονται από ξένες αλυσίδες super market): Το 53% της αγοράς έχει η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα (με Νο1 την Amstel και Νο3 την Alfa), το 35% έχει η Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα (με Mύθο, Fix, kaizer), ποσοστό 6% έχει η Ζυθοποιΐα Μακεδονίας - Θράκης(με τη Βεργίνα και τα άλλα brands), ενώ ποσοστό μεταξύ 1%-2% έχει η ΕΖΑ Αταλάντης, ενώ το υπόλοιπο 4%-5% έχουν οι υπόλοιπες που μετρώνται στο ράφι.

Καλύτερη αποτύπωση των μεριδίων της αγοράς θα γινόταν αν οι μετρήσεις γίνονται και στα τελωνεία. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μεγάλωνε η πίτα της αγοράς μπύρας και τότε, εισαγώμενες μπύρες και μικροί παραγωγοί θα έπιαναν μέχρι μερίδιο 10%, σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη.

«Στην Ελλάδα παράγονται από μικροζυθοποιΐες ορισμένες πολύ καλές μπύρες. Στην ΕΔΕΟΠ υποστηρίζουμε ότι οι λεγόμενοι «μικροί», με παραγωγή μέχρι 5.000 εκατόλιτρα, θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον ΕΦΚ, ενώ από αυτό το σημείο και πάνω ο EΦΚ θα πρέπει να αυξάνεται κλιμακωτά.

Σε ό,τι γενικότερα αφορά την αγορά ποτών κατά τη θερινή περίοδο ο κ. Μακρίδης επισημαίνει ότι παρατηρείται αύξηση πωλήσεων στα ποικιλιακά κρασιά καθώς πολλοί τουρίστες, φεύγοντας από την Ελλάδα, παίρνουν μαζί τους κρασιά ελληνικών ποικιλιών.