Skip to main content

Η Καταλονία σπέρνει τον φόβο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Οι ισχυροί επιδιώκουν τη διάσπαση των κρατών και τη δημιουργία μικρών προτεκτοράτων αδύναμων και ευκολοεξουσίαστων - Η περίπτωση της Βουλγαρίας

Νομίζω πως στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί στα σοβαρά υπόψη το γεγονός της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. Κάποιοι βασίστηκαν στο γεγονός ότι δεν το επιτρέπει το ισπανικό Σύνταγμα. Πρόκειται περί αστειότητας. Την ιστορία των λαών την έγραψαν και την γράφουν από παλαιοτάτων χρόνων τα σπαθιά και την επικυρώνουν οι διπλωμάτες. Το αντίστροφο δεν υπάρχει.

Και στη Γιουγκοσλαβία υπήρχε άρθρο στο Σύνταγμα που απαγόρευε την απόσχιση, το ίδιο και στην Ουκρανία, και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Βεβαίως, οι Καταλονοί δεν πήραν τα όπλα, οι δε ηγέτες τους τονίζουν συνεχώς την επικράτηση της ηρεμίας και αποφυγή βιαιοτήτων. Όμως, το γυαλί ράγισε, όπως και στη Βασκονία, οι δε εμφιλοχωρούμενες έριδες δεν πρόκειται να καταλαγιάσουν. Είναι θέμα χρόνου [βεβαίως, οι ιστορίες των Εθνών εγγράφονται με δεκαετίες].

Οι αναγνώστες της Voria.gr, όσοι θεωρούσαν υπερβολικά αυτά που έγραφα εδώ πολλές φορές, ότι οι ισχυροί επιδιώκουν τη διάσπαση των κρατών και τη δημιουργία μικρών προτεκτοράτων αδύναμων και ευκολοεξουσίαστων, πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται τώρα ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που ενέσκυψε η παγκοσμιοποίηση. Και καμιά χώρα δεν θα γλυτώσει, αν δεν υπάρξει ανατροπή, την οποία επιδιώκει τόσο η σημερινή Ρωσία, όσο και οι σημερινές ΗΠΑ.

Στα Βαλκάνια, όλοι έχουμε στρέψει την προσοχή μας στις δυτικές χώρες, δεν μιλούμε καθόλου για Ελλάδα [ελπίζω ότι οι Υπηρεσίες παρακολουθούν από κοντά τις γνωστές προσπάθειες περίεργων κύκλων], αλλά υπάρχει και η Βουλγαρία, της οποίας οι πολιτικοί, λέγουν κι αυτοί ότι δεν μπορούν στην χώρα τους να σημειωθούν γεγονότα όπως της Καταλονίας, αλλά υπάρχουν ανησυχίες. Τούρκοι και Ρομά μουσουλμάνοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο επί συνόλου 7,5 εκατομμυρίων πληθυσμού.

Η Βουλγαρία τηρεί στάση αναμονής, με το Υπουργείο Εξωτερικών να αναγκαστεί να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις κατά της σκληρής στάσης της Μαδρίτης του ποδοσφαιριστή Χρίστο Στοΐτσκοφ, ο οποίος είναι επίτιμος πρόξενος της Βουλγαρίας στη Βαρκελώνη. Από το υπουργείο σχολίασαν πως ο ποδοσφαιριστής εκφράστηκε σαν φυσικό πρόσωπο και οι δηλώσεις του δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της χώρας του, η οποία διατυπώνεται ως εξής:

«Η Βουλγαρία σέβεται τη συνταγματική τάξη και την εδραιωμένη ενότητα της Ισπανίας, τις αρχές του κράτους δικαίου σαν βασική αξία για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ». Πρόσθεσαν πως η κλιμάκωση της έντασης στην Καταλονία προκαλεί ανησυχίες και έκαναν έκκληση η κρίση να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια του πολιτικού διαλόγου και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βασιλείου της Ισπανίας.

Ανεπίσημες δηλώσεις στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία έκαναν και κάποιοι πολιτικοί, όπως ο ευρωβουλευτής Άνγκελ Τζαμπάζκι, ο οποίος σχολίασε πως το σενάριο "Καταλονία" δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί στη Βουλγαρία, διότι στο Σύνταγμά της είναι ξεκάθαρα δηλωμένο πως «η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι ενιαίο κράτος με τοπική αυτοδιοίκηση και στην επικράτειά της δεν επιτρέπεται ο σχηματισμός αυτόνομων περιοχών».

Ο ευρωβουλευτής συμπλήρωσε πως το πρόβλημα "Καταλονία" δεν είναι μόνο ισπανικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Αν αυτό ισχύει, τότε αφορά την ενότητα της ΕΕ. Η παραβίαση της ακεραιότητας των κρατικών σχηματισμών σε όλο τον κόσμο αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία και έχει αντίκτυπο στις γειτονικές περιοχές, και όχι μόνο. Να υπενθυμίσω πάλι, πως από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας εμφανίστηκαν η Κροατία, η Σλοβενία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία.

Υ.Γ.: Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τον υπουργό Νικόλαο Τόσκα, διευκρινίστηκε πως η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν πετύχει ένα υψηλό επίπεδο αστυνομικής συνεργασίας, καταφέρνουν να εφαρμόζουν τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και αυτές του Σέγκεν για τις παράλληλες έρευνες και ελέγχουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μέσω διμερούς κέντρου επαφών για πολιτική και τελωνειακή συνεργασία στον Προμαχώνα και τριμερούς κέντρου επαφών με την Τουρκία στο Καπιτάν Αντρέεβο.