Skip to main content

Η κασέτα του Τσίπρα και το άγαλμα του... Μωάμεθ στη Θεσσαλονίκη

Οι αιγιαλοί των...ορεινών δήμων της Κρήτης, η στάση της Αυστρίας απέναντι στον Ερντογάν και οι απίστευτες ιδέες του Γιάννη Μπουτάρη.

Έβαλε την κασέτα πάλι ο πρωθυπουργός και μας είπε: «Απολύτως εφικτή μια τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου». Υποστήριξε ότι απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Και είναι κασέτα, επειδή βαρέθηκα να ακούω τα ίδια λόγια επί δυο χρόνια -μόνο η ημερομηνία αλλάζει- και να τα επαναλαμβάνει μετά από λίγο καιρό. Κι όταν τύχει κάποια στιγμή να συμφωνήσει αδειάζει τις τσέπες μας και από τα λίγα ψιλά που μας απόμειναν. Τέτοια επιτυχία…

Τι θα απαντούσατε αν σας έλεγαν ότι οι δύο ορεινοί Δήμοι της Κρήτης όπως ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και ο Δήμος Ανωγείων, έχουν παραλίες και αιγιαλούς; Έφτασε έγγραφο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα από την Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών, βάσει του οποίου οι Δήμοι θα έπρεπε να καταγράψουν τις παραλίες και τους αιγιαλούς και να στείλουν πίσω το ερωτηματολόγιο.

Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2016 και φυσικά οι Δήμοι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να απαντήσουν αφού πολύ απλά, παραλίες και αιγιαλοί δεν μπορεί να υπάρχουν! Η Υπηρεσία όμως επανήλθε και ζητά "εξηγήσεις" από τη Δημοτική Αρχή, ως προς το γιατί δεν απέστειλε συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο! [Εντάξει, το πήραμε απόφαση, ότι θα γεμίσει το Δημόσιο με τους κολλητούς. Αλλά, είναι κακό μεταξύ των κολλητών, να διαλέγουν κάποιους με στοιχειώδεις ικανότητες;]

Η Τουρκία σχεδίαζε συμπαραγωγή αρμάτων μάχης με αυστριακή εταιρία. Όμως, η αυστριακή κυβέρνηση δεν επέτρεψε στην εταιρία της την συνεργασία αυτή, λόγω της αντιδημοκρατικής στάσης του Ερντογάν. Οι Τούρκοι εκνευρίστηκαν και λένε ότι τα αιτήματα των Αυστριακών περιλάμβαναν όρους που αποτελούσαν επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τους.

Το αυστριακό κράτος, δηλαδή, προτίμησε να ζημιώσει οικονομικά, παρά να κάνει πίσω σε αρχές και αξίες που διέπουν τους πολιτισμένους ανθρώπους. Όταν προ καιρού, είχα ψέξει τον Μπουτάρη για μια από τις απίστευτες ιδέες που κατεβάζει -και που καμιά δεν υλοποιήθηκε, αφού φαίνεται ότι δεν μπορεί- να ανεγερθεί άγαλμα του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη, αναγνώστης σχολίασε ότι κακώς δεν λαμβάνω υπόψη το οικονομικό όφελος που θα είχαμε.

Δεν απάντησα. Θα μπορούσα να του αναφέρω πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποκτηθούν χρήματα, αν δεν μας εμπόδιζε η αξιοπρέπεια και το ήθος.

Προτείνω όμως στον Μπουτάρη, τώρα που ο Κεμάλ είναι σε δυσμένεια, και του κατεβάζουν στην Τουρκία τα αγάλματα, να τροποποιήσει την αρχική σκέψη του, και να ανεγείρουμε ένα άγαλμα του Μωάμεθ του Πορθητή, που είναι της μόδας στην Τουρκία. Να δεις τουρίστες που θα έρχονται, αφού ο δήμαρχος φαίνεται ότι βάζει τα λεφτά (τα πέτσινα, όπως αποδείχτηκε, και με τους Ισραηλινούς) πάνω από κάποιες αρχές που καθορίζουν την ζωή ενός υπερήφανου λαού.

Καθυστερεί, αδικαιολόγητα λένε πολλοί, και μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η εισαγωγή προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, της πρότασης για οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, των δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης. Εμποτισμένοι με την αραχνιασμένη σοβιετική ιδεολογία, δεν θέλουν ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Καταλάβετέ το.