Skip to main content

Η κάντριγκα, η «Δρακουλέσκου» και ο... Μήτσος Λαφαζάνης

Η τρόικα που έγινε «κάντριγκα» και «δικαιώνει» τον Τσίπρα, η απίστευτη δήλωση Αναστασιάδη και ο Μήτσος Λαφαζάνης, λήσταρχος στην Αττική...

Πράγματι, η κυβέρνηση υλοποίησε την εξαγγελία της και έδιωξε την «τρόικα». Οι καινούργιοι δεν είναι τώρα τρεις, αλλά τέσσερις, οπότε με πεθαμένη την τριάδα έχουμε την τετράδα - «κάντριγκα» (quadriga). Για να μη λέτε ότι ο Τσίπρας δεν κρατά τις υποσχέσεις του.

Τελικά, ό,τι λεφτά θα πάρουμε θα τα δώσουμε για την φιλοξενία της κάντριγκα. Διανυκτερεύσεις σε πεντάστερο ξενοδοχείο, φαγητά γκουρμέ, εισιτήρια πάνε κι έλα, 250 αστυνομικοί στη φύλαξή τους, ο μισθός τους (ο Τόμσεν είχε 300 χιλιάρικα τον χρόνο), βάλε και τα παυσίπονα των δικών μας μετά από κάθε έλεγχο, ό,τι πάρουμε θα πάνε σ’ αυτούς (δεν ξέρω αν για την Δρακουλέσκου προβλέπονται και κομμωτήρια).

Και μόνο το γεγονός ότι ασχολούμαστε με τις ανοησίες που υποστηρίζει ο Λαφαζάνης και η παρέα του, σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα ως κοινωνία.. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης, οι εκφραστές αυτών των απόψεων δεν θα βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο, αλλά σε άλλο ευαγές ίδρυμα.

Άλλο πράγμα είναι να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, ποια είναι τα υπέρ και κατά στην επιστροφή εθνικού νομίσματος, και άλλο να προτείνονται μέτρα και τακτικές που ισχύουν μόνο στην Βόρεια Κορέα. Ως πότε θα πληρώνουμε τις περιθωριακές ιδέες που κυριάρχησαν στον τόπο μας ως «προοδευτικές»;

Μ’ αυτές τις ιδέες τελειώσαμε την χώρα. Επειδή κάθε φορά που θα λαμβανόταν κάποιο σοβαρό μέτρο, έβγαιναν στους δρόμους οι κρατικοδίαιτοι και συνδικαλιστάδες (πολλοί των οποίων χωμένοι ως τον λαιμό στην διαφθορά, όπως αποκαλύπτει η Δικαιοσύνη, και θα αποκάλυπτε πολλά περισσότερα αν δεν προστατεύονταν από τους «προοδευτικούς» συνενόχους τους) και πάει το μέτρο άταφο.

Οι λαπάδες αστοί πολιτικοί έκαναν πίσω αμέσως, μήπως και τους κακοχαρακτηρίσουν ως μη «προοδευτικούς». Και από τον Τρικούπη και τον Ελ. Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, φτάσαμε στον Λαφαζάνη και στον Λαπαβίτσα. Έλεος… Πότε θα αντιδράσουμε σ’ αυτήν την κατάντια;

Όταν η ζωή έχει χιούμορ. Στις 18 Ιουλίου 1866 ο Μήτσος Λαφαζάνης, λήσταρχος στην Αττική, απήγαγε τον υπουργό Οικονομικών και μετέπειτα πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο. Ζήτησε λύτρα 80.000 δραχμών, όχι όμως για βιοποριστικούς λόγους αλλά για να εκφράσει πολιτική δυσαρέσκεια.

Ο ίδιος ο υπουργός στα απομνημονεύματά του με τίτλο «36 ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά ληστών», αναγνώρισε την πολιτική υφή των διεκδικήσεων αναφέροντας: «Σκοπός τους δεν ήτο να λάβωσι χρήματα. Σκοπός τους ήτο να εκδικηθώσι εις το πρόσωπόν μου τους πολιτικούς εν γένει...». (Λάβε τα μέτρα σου, Στουρνάρα).

Αδέρφια Κύπριοι, μαζέψτε τον Αναστασιάδη. Δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα: «Ο Ερντογάν είναι ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία». Παράλληλα, διέψευσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχει προταθεί το όνομα Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. «Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», διευκρίνισε. Τι να πω; Αυτοί που τον κρατούσαν σε αναμονή 14 χρόνια, κάτι ήξεραν.

Κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στο σκαμνί για διαφθορά 59 «λεβέντες», στελέχη της ΔΕΗ και μεγαλοσυνδικαλιστές. Μια καραμπινάτη περίπτωση διαφθοράς -χαρακτηριστική της νεοελληνικής ρεμούλας- με συνδικαλιστές που απέτρεπαν κάθε εξυγίανση της αμαρτωλής εταιρίας (σαν κι αυτούς που είπαμε παραπάνω, και που η Αριστερά λέει ότι αυτή δεν κυβερνούσε).

Καλλισθένης