Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: Τρεις γυναίκες στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου

Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη το ότι η τριάδα του προεδρείου αποτελείται από γυναίκες, τόνισε η νέα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα.

Τρεις γυναίκες εκλέχθηκαν στο προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης στις σημερινές δημαιρεσίες.

Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκλέχθηκε μετά από πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, η Καλυψώ Γούλα, με 30 ψήφους υπέρ, 12 λευκά και 5 άκυρα. «Θα είμαι στο πλευρό της για ό,τι χρειαστεί», δήλωσε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου από την παράταξη «Εντάξει» η Σωσώ Αδαμίδου– Γιουλέκα η οποία εκλέχθηκε με ψηφοδέλτια υπέρ, 16 λευκά και 3 άκυρα. Σήμερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι δεν θα προτείνει τελικά τον Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος ήταν στη θέση του αντιπροέδρου, αλλά τη Σωσώ Αδαμίδου– Γκιουλέκα. 

Γραμματέας του Σώματος εκλέχθηκε από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» η Ρία Καλφακάκου, την οποία ψήφισαν 31 άτομα, μετά από δύο ψηφοφορίες. Στην κάλπη βρέθηκαν 7 λευκά και 8 άκυρα.  

«Είναι γυναικοκρατούμενο το συμβούλιο, πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη και πρόεδρος γυναίκα που με βαραίνει ακόμη περισσότερο με τη λογική ότι το έργο που καλούμαστε να κάνουμε μέχρι το 2019 θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα», δήλωσε η νέα πρόεδρος Καλυψώ Γούλα, η οποία ευχαρίστησε για την εκλογή της. Έκανε λόγο για μια νέα θέση με μεγάλο βάρος, ενώ αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο έργο του πρώην προέδρου Παναγιώτη Αβραμόπουλου. «Μέχρι το τέλος της θητείας μας θα κάνουμε καλούς διαλόγους θα έχουμε και αντιπαραθέσεις, σίγουρα όμως θα υπάρχει και ισορροπία», υπογράμμισε.

Δίνοντας το στίγμα της σημείωσε ότι θα συνεχιστεί «μια κατά βάση και δημοκρατική διαδικασία για να ακούγονται αυτοί που θέλουν να βάζουν τα προβλήματα και οι συμπολίτες μας να ακουστεί η φωνή τους».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Σώματος Σωσώ Αδαμίδου– Γκιουλέκα, ευχαρίστησε το Σώμα και τον Σταύρο Καλαφάτη για την τιμή να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. «Θα προσπαθήσω να είμαι αντάξια του προκατόχου μου κ. Δημήτρη Κούβελα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκλογή της με τη δεύτερη ψηφοφορία αναφέρθηκε η γραμματέας και επικεφαλής της «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου. «Θεωρώ ότι η μη ψήφισή μου από την πρώτη φορά οφείλεται σε πολιτικούς και όχι σε προσωπικούς λόγους», ανέφερε η κ. Καλφακάκου.

Από την παράταξη «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη δόθηκε γραμμή και ψήφισαν υπέρ της Καλυψώς Γούλα, γεγονός που σημαίνει ότι ο μεγάλος αριθμός των λευκών να προέρχεται από την παράταξη «Πρωτοβουλία». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε ότι κατά την ψηφοφορία της αντιπροέδρου Σωσώ Αδαμίδου - Γκιουλέκα (απο την παράταξή του) απουσίασε λόγω κομματικών του υποχρεώσεων. Αργότερα, πάντως, ο κ. Καλαφάτης επέστρεψε στο δημαρχείο για τις διαδικασίες εκλογής.

Εν τω μεταξύ, στην παράταξη «Εντάξει» προκάλεσαν έκπληξη οι αλλαγές που ανακοίνωσε τελευταία στιγμή ο Σταύρος Καλαφάτης. Ο πρώην αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούβελας εξέφρασε αντιρρήσεις για το οτι ο επικεφαλής της παράταξης του Σταύρος Καλαφάτης επέλεξε στο παρά πέντε να παρουσιάσει τις αλλαγές και δεν είχε προηγηθεί συζήτηση με τα μέλη. 

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την εκλογή των μελών των δυο επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικής. Από την διοικούσα παράταξη παραμένουν οι δύο πρόεδροι, στην Οικονομική ο Πέτρος Λεκάκης και στην Ποιότητα Ζωής ο Σπύρος Πέγκας. 

Αλλαγές από την παράταξη «Εντάξει» υπάρχουν και για τις δύο Επιτροπές, όπου στην Οικονομική προτείνεται ο Σωκράτης Δημητριάδης και στην Ποιότητα Ζωής ο Μάκης Κυριζίδης.