Skip to main content

Η Κ. Μακεδονία πρώτη σε αφίξεις τουριστών δύο συνεχόμενα καλοκαίρια

Τα Διμερή Επιμελητήρια στηρίζουν τον τουρισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην 5ετία ο πολιτιστικός τουρισμός θα ξεπεράσει το δίδυμο «ήλιος-θάλασσα».

Η Κεντρική Μακεδονία, επί δύο συνεχόμενες χρονιές, ήταν η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε αφίξεις τουριστών κατά τους τρεις καλοκαιρινούς. Πέραν αυτού, η τουριστική πολιτική της ΠΚΜ είχαν σαν θετικό αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κεντρική Μακεδονία, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016, κατά 30%.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Τουρισμού που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο με θέμα «Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας». Το συνέδριο διοργανώνουν τα πέντε παλαιότερα διμερή Επιμελητήρια, το Ελληνο- Αμερικανικό, το Ελληνο- Βρετανικό, το Ελληνο- Γαλλικό, το Ελληνο- Γερμανικό και το Ελληνο- Ιταλικό.

Η άνοδος του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία συνδέεται με την υϊοθέτηση μία επιθετικής πολιτικής για το σύνολο της Περιφέρειας. Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, η Κεντρική Μακεδονία έχει ανοίξει στις αγορές του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ρωσίας ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται και άνοιγμα στην αγορά του Κόλπου με συμμετοχή στην τουριστική έκθεση του Ντουμπάι.



Η πολιτική της εξωστρέφειας συνοδεύεται από την υλοποίηση έργων υποδομής που στηρίζουν και την τουριστική βιομηχανία, όπως στην περίπτωση της Χαλκιδικής η οποία δέχεται άνω του 35% του τουριστικού ρεύματος στην Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της στήριξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού.

Η τουριστική άνοδος της Κεντρικής Μακεδονίας αποτυπώνεται σε νούμερα και ποσοστά. Έτσι στη διετία 2015-2016 το αεροδρόμιο «Μακεδονία» κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση - 33%- στη διακίνηση επιβατών στα περιφερειακά αεροδρόμια. Σε αυτή την ίδια διετία, οι οδικές αφίξεις στην ΠΚΜ κατά το θερινό τρίμηνο ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, ενώ στην τελευταία 5ετία οι διανυκτερεύσεις ξένων αυξήθηκαν κατά 65% και οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκαν κατά 300%.

Αλλά και οι προβλέψεις για το μέλλον του τουρισμού στην ΠΚΜ είναι ελπιδοφόρες. Έτσι, στην ερχόμενη 5ετία η Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι η 2η Περιφέρεια της χώρας στο κλάδου του τουρισμού, με αύξηση στις αφίξεις άνω του 21% και στα έσοδα κατά 15%, ενώ οι οδικές αφίξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το εντυπωσιακό είναι, όπως ειπε ο κ. Τζιτζικώστας ότι το 2021, οι επισκέπτες που θα έρχονται για πολιτιστικό/ιστορικό τουρισμό θα ξεπεράσουν το κλασικό τουριστικό είδος «ήλιος και θάλασσα».



Όμως η ανάπτυξη του Τουρισμού, που επέδειξε εξαιρετικές αντοχές σε περίοδο ύφεσης, απαιτεί άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα και στροφή του ελληνικού τουρισμού σε προϊόν και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος των πέντε Διμερών κ. Σίμος Αναστασόπουλος.

Ο κ. Αναστασόπουλος προέβλεψε ότι ο 2017 ο ελληνικός τουρισμός θα σημειώσει ακόμη ένα ρεκόρ, με τον αριθμό των τουριστών να αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, καταγράφοντας, αυτή την χρονιά και αύξηση στα έσοδα.

«Πρέπει να υπάρξει δέσμευση πολιτική για την υποστήριξη ενός νέου μοντέλου στον τουρισμό αλλά και την μείωση της υπερβολικής φορολόγησης».