Skip to main content

Ο εκβιασμός του Ερντογάν και η καπήλευση της ελληνικής ιστορίας

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, το μειωμένο ΑΕΠ των Σκόπιων και η βρετανική υποστήριξη στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ.

Η εισβολή του Ρουβίκωνα στα γραφεία των τουρκικών αερογραμμών στην Αθήνα, αιτιολογήθηκε ότι έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στους δυο Τούρκους εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν την μακροήμερη απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές.

Το ερώτημα είναι ότι θα τρομοκρατηθεί ή θα συγκινηθεί ο Ερντογάν και θα τους απελευθερώσει, ή θα δείξει η Ελλάδα μια εικόνα χώρας, όπου υπάρχει έλλειψη ασφάλειας; Βούτυρο στο ψωμί, δηλαδή, των ξένων -ιδιαίτερα των Βρετανών- που αυτό προβάλλουν για να αποτρέψουν τους τουρίστες να μας επισκέπτονται.

Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τον πόλεμο στα Εξάρχεια. Χρόνια κρατά αυτή η ιστορία. Οι εγκέφαλοι αυτών των επεισοδίων έκαναν άραγε ποτέ απολογισμό τι κέρδισαν; Οι αστυνομικοί που κτυπούνται είναι νέοι 20άρηδες, και ασφαλώς δεν είναι γιοι ούτε εφοπλιστών, ούτε καπιταλιστών. Ένα πετσοκομμένο μεροκάματο παίρνουν για να ζήσουν. Αυτοί είναι ο εχθρός;

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι μια νέα φάση διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αρχίζει από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι όλοι θα κληθούν να συμμετάσχουν. Αναφερόμενος στο νέο πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν αλλάζει στάση και τον βλέπει ως εγκληματία πολέμου.

Εκείνο που είναι βέβαιο, και το υπογράφω από τώρα, είναι ότι η Σερβία θα βγει χαμένη από όλη αυτή την υπόθεση. Αυτοί που προώθησαν τον πρώην διοικητή του UCK στην θέση του πρωθυπουργού, και τον Θάτσι, αρχηγό της ίδιας οργάνωσης στη θέση του προέδρου, γνωρίζοντας ότι είναι εγκληματίες πολέμου, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους για την Σερβία.

Πέτυχε ο εκβιασμός του Ερντογάν; Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιταχύνουν την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία, τα οποία είναι συμβατά με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόνι Μάικλ. «Ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας συμβατό με το ΝΑΤΟ, παραμένει η καλύτερη επιλογή για την προστασία της Τουρκίας από το πλήρες φάσμα των απειλών».

Όπως αναφέρουν εκτιμήσεις οικονομολόγων, το ΑΕΠ των Σκοπίων κατά το β’ τρίμηνο του 2017 μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ζάεφ. Οι συστάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση είναι να σταματήσει αμέσως τα λαϊκίστικα μέτρα πού εφαρμόζει και να αναλάβει την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου.

Παρά τη σκληρή πραγματικότητα, όμως, η σκοπιανή κυβέρνηση εμμένει στην καπήλευση της ελληνικής ιστορίας, ενώ εμφανίζεται ανυποχώρητη προσδοκώντας ότι η είσοδός της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα της δώσει την απαραίτητη ώθηση για ανάπτυξη της οικονομίας της.

Καλά, ότι οι Σκοπιανοί είναι αλλ’ αντ’ αλλού, δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία. Κόλλησαν και στους Βρετανούς την ίδια ασθένεια; Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ανακοινώθηκε η επιβεβαίωση της βρετανικής υποστήριξης στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Σκοπίων, καθώς και το γεγονός ότι η Βρετανία παραμένει παρούσα στα Δυτικά Βαλκάνια και υποστηρίζει την ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ. Δηλαδή, η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. και επιχειρεί να βάλει τις βαλκανικές χώρες στη θέση της; Γιατί; Για να την διαλύσουν, επειδή δεν το κατάφερε η ίδια;