Skip to main content

Εκατό χρόνια φιλοξενίας στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης έναν εξαιρετικό επετειακό τόμο για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) πάτησε τον δεύτερο αιώνα της ζωής και δράσης της παρουσιάζοντας το βράδυ της Τετάρτης έναν εξαιρετικό επετειακό τόμο για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, με τίτλο «Εκατό Χρόνια Φιλοξενίας. Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης 1914- 2014».

Ή Ένωση, η αρχαιότερη του κλάδου στη χώρα, που έβαλε τη σφραγίδα της στην ιστορία της ελληνικής ξενοδοχίας ξεκινώντας το 1914 σαν Συντεχνία Ξενοδόχων Ύπνου, με αυτή την εξαιρετική καταγραφή και ιστόρηση, έκανε μία πολύτιμη προσφορά στη πόλη, δια χειρός του ερευνητή και συγγραφέα, καθ. Αρχιτεκτονικής Βασίλη Κολώνα.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press, η αίθουσα γέμισε από πλούσιες μνήμες της ιστορίας της ξενοδοχίας της Θεσσαλονίκης, μνήμες που δένουν με την ιστορική διαδρομή της πόλης, μεγάλα πολιτικά γεγονότα, πολέμους, προσφυγιά, αλλά και εικόνες αστικού κοσμοπολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης σε μία πόλη - λιμάνι και σταυροδρόμι εμπορίου.

Οικοδεσπότες στην εκδήλωση η διοίκηση της ΕΞΘ και τα μέλη της, συντονιστής δε της παρουσίασης, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος.



Η παρουσίαση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που μίλησε για τα παλιά χάνια που βρίσκονταν στη δυτική είσοδο της πόλης, για τα λαμπρά μέγαρα που κτίστηκαν στα χρόνια του μεσοπολέμου, για το «Μεντιτερανέ» και το «Βιέννη», για την αστική πολυτέλεια, τα εξαιρετικά εστιατόρια της εποχής και τα καφέ, για τους χορούς και τις συγκεντρώσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι, η ανάδειξη της αστικής φυσιογνωμίας της πόλης», γιατί η διαμονή στα ξενοδοχεία είναι εμπειρία και πρέπει να είναι και απόλαυση.



Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος ο οποίος, μέσα πό έναν χείμαρο ιστορικών και βιωματικών στοιχείων, έβαλε πάνω στο χάρτη της πόλης και ξύπνησε στη συλλογική μνήμη, ξενοδοχεία που ήταν «κιβωτοί ζωής, στα οποία συνέβησαν εξαιρετικά πράγματα, ψηφίδες που συνθέτουν την ιστορία της πόλης».

Μίλησε για τη γειτονιά των ξενοδοχείων στην Εγνατία και στην Ίωνος Δραγούμη, μίλησε για τα ξενοδοχεία στη περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας αλλά και για την απόφαση και εντολή Καραμανλή να δημιουργηθεί στη Νέα Παραλία ένα μεγάλο ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας, το γνωστό μας Makedonia Palace.

Για την εξέλιξη του κλάδου, που ήταν μεγάλος και ισχυρός ακόμη πριν την απελευθέρωση, μίλησε η προϊσταμένη της Π.Υ.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Περσεφόνη Τρίχα, αναφερόμενη στα χάνια με τις 600 θέσεις για άλογα, για τα «κεκοσμημένα» ξενοδοχεία και τα πολύβουα καφενεία. Ο κλάδος πλήγηκε από την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και αναγεννήθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ήρθε στη συνέχεια ο πόλεμος με την αναγκαστική «φιλοξενία» των κατακτητών. Ακολούθησε η μεταπολεμική εποχή που για τα παλιά ξενοδοχεία έκλεισε με τον σεισμό του 1978. Αρκετά χρόνια μετά, με τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, «είχαμε την έναρξη της δικής μας εποχής, με νέα ξενοδοχεία και εκτεταμένες ανακαινίσεις», πρόσθεσε η κ. Τρίχα.

Το λόγο πήρε ο συγγραφέας του έργου, κ. Βασίλης Κολώνας, ο οποίος πολύ χαρακτηριστικά είπε ότι «τα ξενοδοχεία αποτελούν σημεία της εικονογραφίας της πόλης», αλλά και ένα πλουσιότατο απόθεμα πληροφοριών που μπορεί να τροφοδοτήσει την έρευνα της οικονομικής και κοινωνικής διαδρομής της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κολώνας αναφέρθηκε στις περιόδους της ανάπτυξης του κλάδου με τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, στα «κενά» που συνδέονται με φυσικές καταστροφές και εθνικές περιπέτειες, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν τα παλιά, κλειστά σήμερα, ξενοδοχεία, ενώ κατέθεσε την πρόταση μετατροπής του Καραβάν Σαράι, σε ξενοδοχείο, όπως προοριζόταν να γίνει αλλά ποτέ δεν έγινε ως σήμερα.

«Το Καραβάν Σαράι σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του Μεντιτερανέ, τον Δελλαδέτσιμα. Τα σχέδια αυτά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν και το Καραβάν Σαράι δεν έγινε το ξενοδοχείο που είχε σχεδιαστεί.Τα σχέδια υπάρχουν όμως και η Θεσσαλονίκη, εφόσον υπάρξει επενδυτής, μπορεί να αποκτήσει ένα νέο Μεντιτερανέ, δίπλα στο Αλκαζάρ και στο σταθμό του μετρό που πρόκειται να κατασκευαστεί», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό και απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Θωμόπουλος, είπε ότι τα μεγάλα έργα σε ξενοδοχειακές υποδομές μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον.