Skip to main content

Οι ιρανικές εταιρείες ήρθαν αλλα πήγαν στην... Κύπρο

Η Islamic Republic of Iran Shipping Lines αλλά και η National Iranian Tankers Company, δραστηριοποιούνται ήδη στη Λεμεσό.

Μπορεί η Ελλάδα να μην πέτυχε και πολλά στην προσπάθεια της να προσελκύσει μεγάλες ιρανικές εταιρίες στην χώρα, μετά την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο, το πέτυχαν όμως στην Κύπρο. Και μπορεί το παραπάνω συμπέρασμα να "ακούγεται" πικρό, ωστόσο, είναι πέρα για πέρα αληθινό, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι έχουν κάποια σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις – επιχειρηματικές και όχι μόνο – που λαμβάνουν χώρα, αυτό το διάστημα, στο νησί.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, η Islamic Republic of Iran Shipping Lines αλλά και η National Iranian Tankers Company, δραστηριοποιούνται ήδη στη Λεμεσό. Ειδικά η δεύτερη έχει πολύ μεγάλη παρουσία στην Κύπρο. Και οι δύο είναι leaders στο χώρο τους, η μία στις θαλάσσιες μεταφορές ξηρού φορτίου και η άλλη στα δεξαμενόπλοια. Από ελληνικής πλευράς έγινε κάποια προσπάθεια για να προσεγγισθούν, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη στην Τεχεράνη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν από πενιχρά έως ανύπαρκτα.

Αντιθέτως, με την Κύπρο τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Κομβικό ρόλο έπαιξαν τα ταξίδια στην Τεχεράνη του υπουργού Μεταφορών της Κύπρου, Μ. Δημητριάδη. Εκεί ήταν που εντοπίστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφές ιρανικών πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο. Και αξιοποιήθηκε αναλόγως.

Και μια και ο λόγος στην Κύπρο, να σημειώσουμε εδώ ότι ο αριθμός των ξένων ναυτιλιακών εταιριών που δραστηριοποιούνται σήμερα στο νησί έφτασαν στις 47. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, το 2010 ήταν... 9.

Και μια πρόβλεψη: Μετά τα «Ποσειδώνια» μπορεί να ξεπεράσουν και τις 50. Η κυπριακή αποστολή στην έκθεση θα είναι από τις πιο «επιθετικές», όπως μαθαίνουμε από την Λευκωσία.