Skip to main content

Ποια είναι τελικά η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία;

Είναι απορίας άξιο το πώς αγνοί Αμερικανοί πολιτικοί αποδέχονται το επιχείρημα μισθάρνων οργάνων της Άγκυρας, περί μετριοπαθούς ισλαμικής Τουρκίας.

Είναι απορίας άξιον το γεγονός, ότι η υπερδύναμη επιτρέπει για πολύ μεγάλο διάστημα να την ευτελίζει ο Ερντογάν, στέλνοντας η ίδια μηνύματα αδυναμίας, αλλά και προβληματισμού στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, κατά πόσο είναι σε θέση να τους προστατεύσει, έναντι ισχυρότερου αντιπάλου από την Τουρκία.

Είναι προφανές, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σύγχυση. Επί δεκαετίες, εξωνημένοι γερουσιαστές και ισχυροί λομπίστες με το άφθονο χρήμα της Άγκυρας, εμπέδωσαν την πεποίθηση στους πολιτικούς, αλλά και στον λαό των ΗΠΑ, ότι η μετριοπαθής ισλαμική και κοσμική Τουρκία, διέθεσε εξαγώγιμο πολίτευμα στις ισλαμικές χώρες, ώστε να μετριάσου τον ισλαμικό φανατισμό.

Απορώ, με την αφέλεια αγνών Αμερικανών πολιτικών, να αποδέχονται αυτό το επιχείρημα μισθάρνων οργάνων της Άγκυρας, ενώ ήδη μέχρι το 1990 ήταν εκδηλούμενο το μίσος των Αράβων κατά των Τούρκων, ζώντων ακόμη όσων γνώρισαν την οθωμανική δουλεία, από την οποία απηλλάγησαν στην αρχή της δεκαετίας του 1930.

Οι Οθωμανοί, ενώ επέβαλαν δουλεία μόνο σε χριστιανούς στις χώρες που κατακτούσαν, δεν ξεχώρισαν τους μουσουλμάνους Άραβες, που τους διατηρούσαν στο ίδιο καθεστώς με τους χριστιανούς. Αυτό οι Άραβες, δεν το συγχώρησαν στους Τούρκους. Πώς λοιπόν, πίστευαν οι Αμερικανοί ότι θα επηρεάζονταν από μια μισητή χώρα;. Κι αφού επί δεκαετίες δεν υπήρξαν δείγματα επιτυχίας, γιατί εξακολούθησε αυτό το επιχείρημα να γίνεται αποδεκτό μέχρι και πρόσφατα;

Η Τουρκία, όχι μόνον δεν προσέλκυσε κάποια χώρα στη Δύση, αλλά σήμερα απομακρύνεται και η ίδια. Έχασαν και οι Ισραηλινοί νομιζόμενο σύμμαχο, επειδή θεώρησαν πως ο ανταγωνισμός Τουρκίας - Ιράν για το ποιος θα ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου, και η απόσταση των Τούρκων σουνιτών από τους σιίτες Ιρανούς, θα απέτρεπε την Τουρκία να υποστηρίξει το Ιράν σε ενδεχόμενη ιρανο-ισραηλινή σύρραξη. Κι έπρεπε οι ίδιοι οι Τούρκοι να τους διώξουν ατιμωτικά από κοντά τους, για να αντιληφθούν οι Ισραηλινοί, ότι αυτός ο λαός δεν έχει μπέσα.

Οι ΗΠΑ κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες σήμερα, για να επαναφέρουν την Τουρκία στη Συμμαχία, απομακρύνοντάς την από την Ρωσία. Αυτό μπορεί να συμβεί, μόνον αν αποδεχθούν τα παράλογα αιτήματα της σημερινής Τουρκίας, και όχι μόνον του Ερντογάν. Όλος ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας συμμετέχει στο ακροδεξιό παραλήρημα του νεοσουλτάνου.

Ούτε η υποστηριζόμενη από την Δύση, Γκρίζα Λύκαινα Ακσενέρ, μπορεί να μεταστρέψει το αντιαμερικανικό κλίμα. Μόνον οι κεμαλικοί στρατιωτικοί μπορούν με δικτατορία να μεταβάλουν την κατάσταση, επειδή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είτε θα σκληρύνει την στάση του ο Ερντογάν αν εκλεγεί πρόεδρος, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος εμφυλίου στην Τουρκία είναι ορατός.

Στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι ΗΠΑ δεν μπορούν βοηθήσουν, από την στιγμή που ούτε τον Αμερικανό πάστορα δεν μπορούν να απελευθερώσουν. Η δημόσια παραδοχή από τον κ. Πάιατ ότι δεν ελέγχουν πλέον τις αντιδράσεις της Τουρκίας και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, συνιστά, σε κάθε περίπτωση, μια ευθεία αναγνώριση αδυναμίας. Αυτή, βεβαίως, δεν συνίσταται στην έλλειψη μέσων επιβολής προς την Άγκυρα των επιθυμητών επιλογών, αλλά στον φόβο της εκδήλωσης αρνητικότερων συνεπειών που θα ακολουθήσουν την επιβολή.

Και τι κάνουν οι ΗΠΑ; Έρχεται η είδηση: Η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίθερ Νάουερτ, δήλωσε ότι πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύει να εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. «Οι αμερικανικές εταιρείες δεσμεύονται στην τουρκική αγορά και οι επενδύσεις τους στην Τουρκία συνέβαλαν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή», ανέφερε».

Μάλιστα, ξεχώρισε ειδικά τη σφαίρα των αεροπορικών μεταφορών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ως παράδειγμα της συνεργασίας είναι η απόφαση  της αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines» να αγοράσει 25 αεροσκάφη  τύπου Boeing 787-9 Dreamliner με τη δυνατότητα να παραγγελθούν ακόμη πέντε τέτοια αεροσκάφη και να προβεί, επίσης, σε αγορά κινητήρες της General Electric Corporation για αυτά.

«Η αξία αυτών των συμβάσεων υπερβαίνει συνολικά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα βοηθήσουν στη δημιουργία πάνω από 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι συμβάσεις αυτές υπογραμμίζουν την αναπτυσσόμενη οικονομική αλληλεπίδραση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, δήλωσε η Νάουερτ.

Μετά από όλα αυτά, καλείται ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να… κάνει τα μαγικά του!