Skip to main content

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενιαίο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και εύπορο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει» το δημοψήφισμα που διεξήχθη για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και απευθύνει έκκληση για «διάλογο» και αυτοσυγκράτηση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

«Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα στερούνται νομιμότητας και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενιαίο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και εύπορο Ιράκ», τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών του Ιράκ, να αποφύγουν οποιοδήποτε μονομερές μέτρο και να απορρίψουν την προσφυγή στη βία» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σημειώνεται ότι στο δημοψήφισμα προκάλεσε την οργή της Βαγδάτης, αλλά και γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και το Ιράν, υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή (δείτε εδώ).