Skip to main content

Η ημερίδα «Τέχνη και Δικαιώματα του Ανθρώπου σήμερα» το Σάββατο

Τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική, οι λογοκρισίες και το στίγμα-λειτουργία της τέχνης θα είναι μεταξύ άλλων οι θεματικές της εκδήλωσης.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική, οι λογοκρισίες, το στίγμα-λειτουργία της τέχνης και οι νομικές, κοινωνικές και θεσμικές πτυχές αυτού του πλαισίου, αποτελούν τον θεματικό πυρήνα της ημερίδας με τίτλο «Τέχνη και Δικαιώματα του Ανθρώπου σήμερα» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, 10:00-15:00, στον χώρο Lab'attoir (πρώην Σφαγεία), στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα -σε οργάνωση και παραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- αποτελεί μέρος του προγράμματος «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

H σύγχρονη τέχνη λειτουργεί στις μέρες μας ως ένα ανοιχτό πεδίο διεκδίκησης και κριτικής κεφαλαιωδών ζητημάτων που αφορούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα, ενισχύοντας την ορατότητά τους με εναλλακτικούς και επιδραστικούς τρόπους, καθώς ενεργοποιεί το συναίσθημα, το βίωμα, το στοχασμό και την εμπειρία των θεατών.

Τι συμβαίνει όμως όταν το δικαίωμα άσκησης της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης έρχεται αντιμέτωπο με απόπειρες αμφισβήτησης, περιστολής ή και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν συγκρούεται με συντηρητικά ή αυταρχικά καθεστώτα σε μια εποχή έξαρσης των φαινομένων μισαλλοδοξίας  και ξενοφοβίας, ακόμη και σε χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, όπου η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση έμοιαζε κεκτημένο δικαίωμα;

Η ημερίδα πλαισιώνεται από τρεις εικαστικές προβολές της εικαστικού Lucile Bertrand και φοιτητών από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Πρόγραμμα Ημερίδας

«Τέχνη και Δικαιώματα του Ανθρώπου σήμερα»
Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 | Lab'attoir (πρώην Σφαγεία)
 
10:00 Έναρξη - Καλωσόρισμα
Γιάννης Μπουτάρης - Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού
10:00 – 11:30 Πρώτη Συνεδρία | Τέχνη & Ανθρωπισμός
Ομιλητές: Θάλεια Βραχοπούλου (PhD, καθηγήτρια εικαστικών τεχνών, John Jay College of Criminal Justice of the City of New York University), Χάρης Σαββόπουλος (ιστορικός τέχνης, αν. καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών - Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ), Συραγώ Τσιάρα (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια, διευθύντρια ΚΣΤΘ & 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)
Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια, διευθύντρια ΚΜΣΤ) -Συζήτηση
11:30 – 12:00 Διάλειμμα
12:00 – 12:30 Κεντρική Ομιλία | «Με βάση την αλήθεια». Δικαιώματα του ανθρώπου και σύγχρονη τέχνη.
Ομιλήτρια: Beral Madra (κριτικός τέχνης, επιμελήτρια)

12:30 – 14:00 Δεύτερη Συνεδρία | Τέχνη - Πολιτική - Λογοκρισίες
Ομιλητές: Λία Γυιόκα (ιστορικός-θεωρητικός τέχνης, επ. καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών - Αρχιτεκτονική Σχολή, ΑΠΘ), Γιάννης Σταυρακάκης (καθηγητής & πρόεδρος, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ), Κώστας Τσιτσελίκης (καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών - Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)
Συντονισμός: Ανδρέας Τάκης (επ. καθηγητής, Νομική Σχολή, ΑΠΘ, πρόεδρος ΔΣ ΚΜΣΤ) -Συζήτηση
14:00 – 15:00 Προβολή Εικαστικού Έργου: Lucile Bertrand, Amnesia
15:00 Ολοκλήρωση Εργασιών
 
Επιμέλεια ημερίδας: Θάλεια Βραχοπούλου, Συραγώ Τσιάρα
Οργάνωση & Παραγωγή ημερίδας: Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού – Δήμος Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
 
Παράλληλες προβολές
Life Through the Eyes of Other
Πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας - life stories από τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Επιμέλεια προγράμματος: Δέσποινα Μουζάκη (παραγωγός, πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου - Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ)

Visual Comments, “after...”
Εικαστικά σχόλια έργων της σύγχρονης τέχνης από φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ. Επιμέλεια προγράμματος: Χάρης Σαββόπουλος