Skip to main content

Η οικονομική συνεργασία στη συνάντηση Τσίπρα με Λι Νακ Γιον

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας επέλεξε την Ελλάδα, ως τον πρώτο του σταθμό στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η οικοδόμηση ισχυρών διμερών σχέσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Λι Νακ Γιον.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας επέλεξε την Ελλάδα, ως τον πρώτο του σταθμό στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αφορμή για την επίσκεψή του είναι η παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας, εν όψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (και για τον λόγο αυτό θα παραβρεθεί την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία), ωστόσο η οικονομική συνεργασία αναμένεται να κυριαχήσει στις επαφές του.

Ειδικότερα, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των ναυπηγείων, των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των διαπανεπιστημιακών συνεργειών.

Στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών εταιρείες κολοσσοί, όπως η Samsung, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κορέα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για ανταλλακτικά πλοίων και το κλείσιμο μιας τέτοιας συμφωνίας θα επέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Υψηλό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για αγροτοδιατροφικά προϊόντα με την Κορέα να ενδιαφέρεται να εισάγει φέτα, λάδι, κρασί και ελιές.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δυο ανδρών θα βρεθούν και ζητήματα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, καθώς ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα σχολεία της Κορέας, αλλά και θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν και θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το πέρας των συνομιλιών ο Αλέξης Τσιπρας και ο Λι Νακ Γιον θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Καθώς η βασική ατζέντα είναι οικονομική θα ακολουθήσει οικονομικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν κορεατικοί κολοσσοί, όπως η Hyundai και Sumsung.