Skip to main content

Οι οικονομικές συζητήσεις στη Θεσσαλονίκη και το αμήχανο «θα δούμε»

Στα χρόνια της κρίσης το ακροατήριο μεγάλωσε, δείγμα της ανάγκης των οικονομικών παραγόντων να ακούσουν το παραμικρό που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο.

Ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά ο μήνας των οικονομικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει το δίμηνο της θερινής αγρανάπαυσης. Μετά θα έρθει η έκρηξη της Έκθεσης και του Σεπτεμβρίου κι ύστερα θα έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα.

Κατ’ αρχήν τον Ιούνιο υπάρχουν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των δύο μεγάλων Συνδέσμων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ειδικά φέτος, η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ΣΒΒΕ έχει πυροδοτήσει σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων, που –κατά κάποιο τρόπο- δεν ήταν στο πρόγραμμα. Επιστροφή, όμως, στον Ιούνιο. Ήδη η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ έχει γίνει. Την περασμένη Τρίτη ο ΣΒΒΕ είχε εκδήλωση για την ασφάλιση των πιστώσεων και χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της θερμοκοιτίδας start – ups, που δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη η Τεχνόπολη και το CERN.

Οι εκδηλώσεις αυτές, εκτός από το κυριολεκτικό περιεχόμενο τους που για τον καθένα έχει σχετικό ενδιαφέρον –από πολύ μεγάλο, έως μικρό- αποτελούν σημεία συνάντησης των ανθρώπων της οικονομίας στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα γενικότερα. Ευκαιρίες για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Στα καλά χρόνια της ευμάρειας η εμβέλεια αυτών των εκδηλώσεων ήταν συνήθως μικρή.

Ελάχιστοι χαλούσαν τη… ζαχαρένια τους για να παρευρεθούν επί δίωρο ή τρίωρο στην αίθουσα κάποιου ξενοδοχείου. Κάνει ζέστη, έχει και υγρασία, ίσως να πάιζει και κάποιο ματς στην τηλεόραση.

Στα χρόνια της κρίσης το ακροατήριο μεγάλωσε, δείγμα της ανάγκης των οικονομικών παραγόντων να ακούσουν το παραμικρό που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Ή να ανανεώσουν την παραμικρή επαφή, που επίσης μπορεί να φανεί χρήσιμη, αφού λίγο πολύ όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εξαιρούνται κάποιες, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Φέτος η προσέλευση συνεχίζεται ικανοποιητικά, αλλά ο προβληματισμός για τις εξελίξεις είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Με τα αδιέξοδα στην πραγματική οικονομία να αυξάνονται καθημερινά οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης μοιάζουν σα να περπατούν σε κινούμενη άμμο. Το καταλαβαίνει αυτό όποιος επιχειρήσει να μιλήσει μαζί τους για δουλειές. Το «θα δούμε» είναι η μόνιμη επωδός ανθρώπων, που μιλούσαν πάντα με σαφήνεια. Φαίνεται ότι οι καταστάσεις της μεγάλης εικόνας, δηλαδή της χώρας και του συνόλου της οικονομίας, τους ξεπερνούν. Η κρίση –η ένταση και η φύσητης- ξεπερνά τη διαχειριστική τους ικανότητα, υπό την έννοια ότι έχουν ακυρωθεί, πλέον, βασικές σταθερές, του τύπου «έχουμε ευρώ».

Οι διοικήσεις του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ έχουν πει τελευταία σε διάφορους τόνους ότι ένα απευκταίο ατύχημα στην οικονομία θα στοιχίσει περισσότερο στο Βορρά, παρά στο νότο της χώρας. Οι εξαγωγές του Βορρά αφορούν προίόντα και υπηρεσίες, που ήδη πλήττονται, ενώ του Νότου είναι ο τουρισμός, που θα ανεβαίνει ακόμη και στην καταστροφή. Από την άλλη η εγχώρια κατανάλωση που έχει υποχωρήσει παντού, βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο εκεί που είναι παραδοσιακά μαζεμένο το χρήμα, παρά στη… φτωχομάνα. Απ’ όποια οπτική γωνία και να δει κανείς την κατάσταση η πραγματική οικονομία πλήττεται πολύ και στρατηγικά και αυτό σημαίνει πολλά και δύσκολα για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το ζήτημα είναι αν τέτοιου είδους παράμετροι, που συνδέονται με την παραγωγή του κοινωνικού πλούτου και την απασχόληση, βρίσκονται στις εξισώσεις που προσπαθεί να λύσει η πολιτεία και η κυβέρνηση σε αυτά τα δύσκολα χρόνια…