Skip to main content

Η οικογένεια Ανιέλι και ο όμιλος L'Espresso ενώνουν τις δυνάμεις τους

Εαν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία της Fiat με την CIR, θα αποτελέσει μια σημαντική αναδιάρθρωση της ιταλικής αγοράς μέσων ενημέρωσης.

Το ενδεχόμενο να συγχωνεύσουν τις αντίστοιχες εκδοτικές επιχειρήσεις τους, εξετάζουν η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και η εταιρεία συμμετοχών CIR, που περιλαμβάνουν τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες La Stampa και la Repubblica, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και τις επόμενες ώρες, θα αποτελέσει μια σημαντική αναδιάρθρωση της ιταλικής αγοράς μέσων ενημέρωσης και θα σημάνει την απόσυρση της αυτοκινητοβιομηχανίας FCA από τον ιταλικό εκδοτικό τομέα.

Η κυκλοφορία των εφημερίδων και τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά τα επτά τελευταία χρόνια στην Ιταλία και πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση ανέφεραν πως ο διευθύνων σύμβουλος της FCA Σέρτζο Μαρκιόνε σκοπεύει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της εταιρείας του στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της που είναι το αυτοκίνητο.

Η FCA, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Ανιέλι, αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ ο όμιλος L’ Espresso, η μονάδα μέσων ενημέρωσης της CIR, ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

Σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση, η FCA θα πουλήσει το μερίδιό της ύψους 16,7% στον εκδοτικό όμιλο RCS Mediagroup, που εκδίδει την εφημερίδα Corriere della Sera, έγινε γνωστό από δύο πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Βάσει του σχεδίου συγχώνευσης, ο νέος εκδοτικός όμιλος θα ελέγχεται από την CIR μέσω του ομίλου L’ Espresso, ο οποίος θα έχει μερίδιο από 40% έως 50%.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία Itedi, που ελέγχει την La Stampa, η οποία έχει την έδρα της στο Τορίνο, καθώς και την Secolo XIX της Γένοβας, θα περάσει στον L’ Espresso και θα έχει μερίδιο γύρω στο 15% στον ενισχυμένο όμιλο.

Η FCA κατέχει το 77% της Itedi και το νέο της μερίδιο στον όμιλο L’ Espresso θα κατανεμηθεί μεταξύ των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρίας συμμετοχών Exor της οικογένειας Ανιέλι.