Skip to main content

Οι ηγέτες της Δύσης στέλνουν τελεσίγραφο στον Τσίπρα

Ομπάμα, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις για να υπάρξει η συμφωνία.

Αυστηρό τελεσίγραφο στην Αθήνα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να κλείσει αμέσως τη διαπραγμάτευση στέλνουν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Σε δηλώσεις τους στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Βαυαρία, οι ηγέτες τριών εκ των πιο ισχυρών χωρών του Δυτικού κόσμου συμφώνησαν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα πιέζει πλέον ασφυκτικά και πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, εάν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της και να σταματήσει ο κύκλος της αβεβαιόητας για την επόμενη μέρα της χώρας.

 

Σκληρές αποφάσεις «εδώ και τώρα» ζητεί ο Ομπάμα

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως επείγει για την ελληνική κυβέρνηση να πάρει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για να υπάρξει συμφωνία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα. «Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν κάποιες δύσκολες πολιτικές επιλογές», είπε.

«Και οι δύο πλευρές -και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές- πρέπει να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη της συμφωνίας, όλοι εργάζονται σκληρά για αυτή την κατάληξη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Μέρκελ: Δεν μένει πολύς χρόνος στην Ελλάδα

 

Δεν μένει πολύς χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία.

«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά της δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι χάριν της σταθερότητας η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά.

» Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά», κατέληξε η Καγκελάριος.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, λέγοντας ότι «τα μέτρα που είχε προτείνει η τρόικα ήταν επιτυχή αλλού».

«Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι θεσμοί είχαν επιτυχία» επισήμανε η κ. Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μίγμα: αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

 

Τέλος Ιουνίου το deadline, λέει ο Ολάντ

 

Υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις στην Αθήνα από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, δήλωσε, σε πιο ήπιους τόνους, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου των G7.

«Πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα. Το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα. Αυτή είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να πάμε πιο γρήγορα και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει πιο γρήγορα, για να αποφύγει τις αμφιβολίες και τα υποθετικά σενάρια», υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Αν θέλουμε – και όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι, έχουμε πει ότι θέλουμε – να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρέπει να πάμε προς μια λύση, σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν θα είναι στο τέλος του μήνα. Για να σημειώσουμε πρόοδο πρέπει γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή ημέρες, οι τεχνικές συζητήσεις να συγκλίνουν και να αντικατασταθούν οι προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα με εναλλακτικά μέτρα» τόνισε o Γάλλος πρόεδρος.