Skip to main content

Οι «Ειδικές φορολογικές ζώνες» στη Β. Ελλάδα και μία ερώτηση στον Φίλη

Τα ερωτηματικά για την εξαγγελία του Αλεξιάδη, η άγνοια του πρωθυπουργού για τον φράχτη στον Έβρο και οι μπίζνες των Γερμανών με τους πρόσφυγες.

Τι είναι αυτές οι «Ειδικές φορολογικές ζώνες» στη Βόρεια Ελλάδα που προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης; Για την τόνωση των επενδύσεων, είπε. Δεν διασαφήνισε τι εννοεί. Μήπως πρόκειται για τις ΕΟΖ (Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες);

Αν πρόκειται γι’ αυτές, να θυμίσω τον θόρυβο πού έγινε πριν από 10 χρόνια, και η απαίτηση των Γερμανών επιχειρηματιών δεν ικανοποιήθηκε. Πρόκειται για θεσμό τριτοκοσμικών χωρών της Ασίας, όπου στις Ζώνες αυτές δεν ισχύει το δίκαιο της χώρας, αλλά η συμφωνία μεταξύ επιχειρηματία και εργαζομένων. Η δε φορολόγηση είναι σχεδόν μηδαμινή.

Τι κέρδος μπορεί να έχει η χώρα από τέτοιου είδους επενδύσεις αλλοδαπών; Κάποιες θέσεις εργασίας, θα υποστηριχθεί. Πόσες; 100; 200; 500; 1.000; Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι έμειναν από τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων ή μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες. Μια μικρή ενίσχυση των μικρομεσαίων, και οι θέσεις αυτές εξασφαλίζονται.

Επομένως, θα πρόκειται ΜΟΝΟΝ για ένα δωράκι προς τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις τους. Τίποτε άλλο. Θα εντάξει βέβαια και την Ελλάδα στην ομάδα των τριτοκοσμικών χωρών, ώστε και τυπικά να εγκαταλείψουμε τις «υπό ανάπτυξη» χώρες.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις γνώσεις του, επί παντός επιστητού. Δεν τον ενημέρωσαν ότι δεν είναι διαφορετικά νησιά η Λέσβος… με την Μυτιλήνη (πού να το μάθει ο άνθρωπος, αφού διέπρεψε στις καταλήψεις). Το άλλο όμως ήταν εντυπωσιακό. Το θέμα με τον φράχτη στον Έβρο.

Ερχόμενος σε δύσκολη θέση, αφού πριν από λίγα χρόνια ζητούσε κι αυτός επίμονα να γκρεμίσει ο φράχτης του Έβρου (υπουργός του άλλωστε, με διάκριση στην γραφικότητα, το είχε ζητήσει από πρώτης στιγμής της διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ), βρήκε να πει ότι ο φράχτης στην ουσία… προστατεύει τους λαθρομετανάστες, αφού δεν υποχρεώνονται να περάσουν από τα τουρκικά ναρκοπέδια της άλλης πλευράς.

Δεν του εξήγησε κανείς, ότι ποτέ δεν υπήρξε νεκρός σε τουρκικό ναρκοπέδιο, επειδή οι Τούρκοι διακινητές γνωρίζουν καλώς τα μονοπάτια. Πέραν τούτου, τους διακινούν από την περιοχή της Τουρκίας που βρίσκεται δυτικά του Έβρου (εκείνο το τμήμα που ο Ελ. Βενιζέλος για λόγους που δεν εξήγησε ποτέ, πρόσφερε στους Τούρκους, και μέχρι πρό τινος τα ελληνικά τρένα από Αλεξανδρούπολη σε Δίκαια, περνούσαν μέσα από τουρκικό έδαφος).

Άκου τώρα, τι υπολόγισαν οι Γερμανοί βιομήχανοι, για να δεχθούν πρόσφυγες στην Γερμανία (εκτός από τα φτηνά εργατικά χέρια). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 48% των αντρών στη Συρία καπνίζουν και μάλιστα πολύ. Υπολογίζεται ότι ο μέσος Σύρος καπνιστής καταναλώνει πάνω από 1.000 τσιγάρα τον χρόνο.

Οι πωλήσεις αναμένεται να εκτοξευτούν, κυρίως στη Γερμανία, η οποία έχει δεσμευτεί να υποδεχτεί 800.000 πρόσφυγες: αυτό μεταφράζεται σε πώληση επιπλέον 810 εκατομμυρίων τσιγάρων ετησίως!

Ο υπουργός α-Παιδείας είπε μεταξύ άλλων άσχετων: «δεν είμαι καραγκιόζης πολιτικάντης να αλλάζω την άποψή μου». Με συγχωρείς υπουργάρα μου, έχεις την ίδια άποψη με το Μνημόνιο, μ’ αυτήν που είχες ως αντιπολίτευση; Πες μου, για να ξέρω ποιον να αποκαλώ «καραγκιόζη».