Skip to main content

Η ηχορύπανση θερίζει τη Θεσσαλονίκη - Οι πιο θορυβώδεις οδοί

Τρεις στους δέκα Θεσσαλονικείς εκτίθενται σε θόρυβο άνω του επιτρεπτού ορίου - Ποιες περιοχές της πόλης και της Αθήνας είναι οι περισσότερο θορυβώδεις

Χιλιάδες πολίτες σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα εκτίθενται, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, σε υψηλά επίπεδα θορύβου, υπερδιπλάσια εκείνων που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται για την κατάρτιση χαρτών θορύβου στην Ελλάδα προκύπτουν σοβαρά στοιχεία για την ηχορύπανση στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους». Στην κορυφή της λίστας από πλευράς ηχορύπανσης βρίσκονται η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος των Αμπελοκήπων.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι ανησυχητική, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 30% των κατοίκων της πόλης είναι εκτεθειμένο σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 db κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η οδός Νίκης από το ξεκίνημά της στο λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο δέχεται θόρυβο έντασης μεγαλύτερης των 75 db. Ίδια επίπεδα θορύβου καταγράφονται στην Εγνατία από τη Ροτόντα μέχρι την οδό Μοναστηρίου, ενώ πρωταθλήτρια ηχορύπανσης αναδεικνύεται η οδός Τσιμισκή όπου αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 db.

Ελαφρώς ανακουφισμένοι θα πρέπει να αισθάνονται όσοι κινούνται στην οδό Αγίου Δημητρίου από τον ναό μέχρι το Πάρκο των Εθνών, όπου κατεγράφη θόρυβος της τάξεως των 70 db.

Το 94% των κατοίκων του δήμου Αθηναίων εκτίθεται σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ (db) επί δώδεκα ώρες την ημέρα. Θόρυβος που αντιστοιχεί σε μια ηλεκτρική σκούπα σε συνεχή λειτουργία... Στα ίδια επίπεδα θορύβου υπόκειται το 13% των κατοίκων της πρωτεύουσας ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θόρυβο μικρότερο των 40 db κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη υγεία. Οι ανησυχητικοί αριθμοί δεν σταματούν εκεί, καθώς ποσοστό 10% όσων ζουν στην πόλη εκτίθεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 db, δηλαδή στον ήχο ενός τηλεφώνου ή ενός ξυπνητηριού που χτυπούν συνεχόμενα επί μισό 24ωρο...

Στη «μαύρη» κλίμακα του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται ολόκληρη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η λεωφόρος Κηφισίας από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι το τρίγωνο Μιχαλακοπούλου - Φιδειπίδου - Μεσογείων, καθώς σε αυτές αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 db.

Μία κλίμακα χαμηλότερα, με χρώμα κόκκινο και θόρυβο άνω των 75 db, κατατάσσονται η λεωφόρος Πατησίων από το Πολυτεχνείο μέχρι τη Φωκίωνος Νέγρη, η λεωφόρος Μεσογείων από το κέντρο έως την Εθνική Άμυνα, οι οδοί Ευελπίδων, Πειραιώς, Μιχαλακοπούλου από τον Πύργο των Αθηνών έως την έξοδό της στη Μεσογείων, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ταχυπαλμίες, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κρίσεις πανικού και αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που προκαλεί η έκθεση του ανθρώπου σε παρατεταμένη ηχορύπανση.