Skip to main content

Η Χαλκιδική στον... αστερισμό των πεντάστερων ξενοδοχείων με επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ

Στα σκαριά νέα mega τουριστική επένδυση 132 εκατ. ευρώ στη Σιθωνία - Τον Ιούνιο ανοίγει το Zoëtry Halkidiki Resort & Spa

Στον τουριστικό χάρτη πολυτελών ξενοδοχείων έχει μπει για τα καλά η Χαλκιδική, που τα τελευταία χρόνια ζει στον αστερισμό επενδύσεων εκατομμυρίων για πεντάστερες τουριστικές μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτόν τον καιρό τρέχουν ή δρομολογούνται επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Με τον τουρισμό στη χώρα μας να έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες για μεγαλύτερα ρεκόρ το 2024, η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, στους οποίους όπως όλα δείχνουν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για πολυτελείς ξενοδοχειακές αναπτύξεις.

Η περιοχή της Χαλκιδικής είχε το 2023 μια εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική περίοδο, καθώς, με σύμμαχο τον καλό καιρό, η σεζόν έφτασε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη οι προκρατήσεις δείχνουν πως το 2024 θα κινηθεί με αυξητικούς ρυθμούς. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη μεγάλη τουριστική έκθεση WTM στο Λονδίνο, στοιχείο ενδεικτικό για την πορεία του τουρισμού στην περιοχή, είναι πως οι προκρατήσεις από τους  Βρετανούς, που τα τελευταία χρόνια στηρίζουν με ζέση τη Χαλκιδική, είναι αυξημένες κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα.

Επένδυση 132 εκατ. ευρώ στη Σιθωνία

Το πιο πρόσφατο project που είδε το φως τη δημοσιότητας αφορά νέα mega τουριστική επένδυση 132 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική, ο φάκελος της οποίας βρίσκεται ήδη στα χέρια της Enterprise Greece με στόχο την υπαγωγή του στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο λόγος για τον επενδυτικό φάκελο με τίτλο «Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στη Σιθωνία Χαλκιδικής με ξενοδοχείο συνολικής δυναμικότητας 400 κλινών και 53 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (DEEP BLUE PROJECT)» της εταιρείας “ΛΗΚΥΘΟΣ Α.Ε.” Η περιοχή υλοποίησης περιλαμβάνει τη χερσονησίδα «Πούντα» και χερσαίο τμήμα στη θέση «Κουτσουπιά – Κατσιβέλια», δηλαδή δύο τμήματα συνολικής έκτασης 472 στρεμμάτων. Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής μονάδας ανέρχεται σε 31.812,55 τ.μ.

Ανοίγει τον Ιούνιο το Zoëtry Halkidiki Resort & Spa

Ολοκληρώνεται η νέα επένδυση της Hyatt στη Χαλκιδική καθώς τον Ιούνιο ανοίγει το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Zoëtry. Το νέο Zoëtry Halkidiki Resort & Spa που βρίσκεται στην περιοχή της Σάνης, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βράχου, διαθέτει 105 δωμάτια και σουίτες, σπα, γυμναστήριο, εξωτερική πισίνα, δύο γκουρμέ à la carte εστιατόρια, έναν μπουφέ και τρία μπαρ.

Σύμφωνα με το σύστημα κρατήσεων του ξενοδοχείου, οι πρώτοι επισκέπτες του θα περάσουν τις πύλες του την 1η Ιουνίου. Η λειτουργία του Zoëtry Halkidiki αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία του brand της Hyatt στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επί του παρόντος το Grand Hyatt Athens, το Hyatt Regency Θεσσαλονίκη, το Alua Soul Zakynthos, το Dreams Corfu Resort & Spa που άνοιξε το 2023 και το Magma Resort Santorini, μέρος της συλλογής The Unbound από τη Hyatt.

Στη Χαλκιδική επεκτείνεται ο όμιλος Mitsis Hotels

Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ξενοδοχείο της Happy Holidays Α.Ε., στην περιοχή της Σάρτης, το οποίο θα διαχειρίζεται για τα επόμενα 20 χρόνια ο όμιλος Mitsis Hotels. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα θα αποτελείται από δύο πολυτελείς μονάδες, ένα boutique hotel 52 δωματίων και ένα all-suites ξενοδοχείο 98 δωματίων. Θα υπάρχουν επίσης κέντρο wellness & spa με γυμναστήριο, κέντρο θαλασσοθεραπείας και συνεδριακό κέντρο 150 ατόμων.

Σε τροχιά υλοποίησης οι επενδύσεις της Goldman Sachs Asset Management

Το 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ριζική ανακαίνιση των τριών ξενοδοχείων που αγόρασε η Goldman Sachs Asset Management από το Ghotel Group και τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν σε πολυτελείς μονάδες. Πρόκειται για τα πρώην Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, Athos Palace Hotel 4 αστέρων με 413 δωμάτια και Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Η επένδυση ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Μια πράσινη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα έρχεται στον Διάπορο

Το καλοκαίρι του 2026 αναμένεται να λειτουργήσει στη νήσο Διάπορο, το πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα που πρόκειται να δημιουργήσει ο επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου Sani/Ikos και επικεφαλής της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, Σταύρος Ανδρεάδης. Αφορά επένδυση ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμβαδίζει με τη φυσική ομορφιά του μικρού νησιού που βρίσκεται στον κόλπο της Βουρβουρούς.

Θα είναι μια μονάδα αυτόνομη ενεργειακά, η οποία θα ηλεκτροδοτείται από εξελιγμένα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα τοποθετηθούν στα φυτεμένα δώματα των κτηρίων, ώστε να μην είναι ορατά, ενώ θα υδροδοτείται με την άντληση νερού από υπόγεια υδατικά αποθέματα ή, σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν, από μονάδα αφαλάτωσης. Αυτήν τη στιγμή το νησί δεν ηλεκτροδοτείται ούτε υδροδοτείται. Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από 74 σουίτες και θα διαθέτει μονάδα spa – wellness, ενώ θα δημιουργηθεί και προβλήτα από την οποία θα παραλαμβάνονται οι επισκέπτες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.