Skip to main content

Η «Γοργόνα» της Θεσσαλονίκης ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη

Το κρασί από τα σταφύλια του αστικού αμπελώνα της πόλης ταξίδεψε μέχρι την Κοπεγχάγη για τη δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Πολιτικής Τροφίμων.

Η «Γοργόνα» του δήμου Θεσσαλονίκης, το κρασί από τα σταφύλια του αστικού αμπελώνα της πόλης ταξίδεψε μέχρι την Κοπεγχάγη με την ευκαιρία τη δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Πολιτικής Τροφίμων (World Food Summit 2017- Better Food for MorePeople).

Στη διάσκεψη, ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας παρουσίασε την πόλη της Θεσσαλονίκης στην ειδική «Συνάντηση των Πόλεων» και ανέλυσε την τουριστική στρατηγική της διοίκησης του δήμου με άξονα την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού προορισμού, μέσα και από τις δράσεις του Thessaloniki Food Festival.

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στον αστικό αμπελώνα και τον αστικό λαχανόκηπο ως πρότυπες πιλοτικές δράσεις, τόσο για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, όσο για τη δυνατότητα συνεργασίας της διοίκησης του δήμου και των κατοίκων της γειτονιάς με στόχο την εναλλακτική δραστηριοποίησή τους  στο άμεσο περιβάλλον τους. Ο αστικός αμπελώνας φυτεύτηκε το 2013 με δυο λευκές και δυο ερυθρές ποικιλίες και έχει ήδη δώσει τα πρώτα λευκά και ερυθρά κρασιά, τα οποία προορίζονται για φιλανθρωπικές δράσεις. Ο αστικός λαχανόκηπος δημιουργήθηκε το 2014 με τη πρωτοβουλία της δράσης «Kipos3» και καλλιεργείται από τους κατοίκους της γειτονιάς. Και οι δύο δράσεις υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους κατοίκους της γειτονιάς και πρωτοβουλίες και φορείς ιδιωτικού χαρακτήρα.

Η ιδέα του αστικού αμπελώνα και του αστικού κήπου στο χώρο του πρώην μηχανουργείου του δήμου εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους, που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το λευκό κρασί «Η Γοργόνα». Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Κοπεγχάγης, Carl Christian Ebbesen, εξέφρασε το θαυμασμό του για την πρωτοβουλία αυτή και αναφέρθηκε στην εκλεκτική συγγένεια με την πόλη του, λόγω της γοργόνας, τοπόσημο της Κοπεγχάγης.

Ο Σπύρος Πέγκας κλήθηκε ανάμεσα από το σύνολο των εκπροσώπων των πόλεων, μαζί με τη διευθύντρια του City Food Council του Λος Άντζελες, Claire Fox, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της «Συνάντησης των Πόλεων» στην ολομέλεια της Διάσκεψης, σε αίθουσα του Κοινοβουλίου της Δανίας,  παρουσία μεταξύ άλλων και του Υπουργού Περιβάλλοντος της Δανίας, Esben Lunde Larsen.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας της Θεσσαλονίκης πλαισιώθηκε από επισκέψεις σε ανοιχτές αγορές παραδοσιακών τροφίμων και εμπορικές εκθέσεις και σε συμμετοχή σε συζητήσεις  και παρουσιάσεις καλών πρακτικών με σκοπό την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής τροφίμων στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι από μια σειρά γεγονότων και δράσεων γύρω από τη γαστρονομία της πόλης να περάσουμε σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική διατροφής και τροφίμων όχι μόνο με θετικό αντίκτυπο προς το εξωτερικό, όπως ήδη, συμβαίνει, αλλά κυρίως προς όφελος των ίδιων των δημοτών μας», δήλωσε με το πέρας της διάσκεψης ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας.