Skip to main content

Η γοητεία Βαρουφάκη στον Τσίπρα και η δυσκολία Λαφαζάνη να εκφραστεί

Η γοητεία Βαρουφάκη στον Τσίπρα, πού οφείλεται η δυσκολία του Λαφαζάνη στην έκφραση και το παιχνίδι με κέντρα και παράκεντρα.

«Λαϊκό παιδί ο Τσίπρας γοητεύτηκε από τον νάρκισσο και αλαζόνα Βαρουφάκη», είπε ο Πανούσης, κι εκεί αποδίδει τον κυβερνητικό τραγέλαφο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Γοητευμένος με τον Μπαρουφάκη ήταν Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή. Την Κυριακή την αφιέρωνε στην Περιστέρα, και τις άλλες μέρες τον ξετρέλαινε ο Λαφαζάνης.

Έτσι μπερδεύτηκε κι έχασε τον έλεγχο. Ακούστηκε μάλιστα, μετά την τέταρτη τσικουδιά στην Κρήτη, να σιγοτραγουδά «απ’ την Κική και την Γωγώ ποια να διαλέξω». Κι ώσπου ν’ αποφασίσει έγινε το μπάχαλο.

Και μάλιστα έκανε κι εξαγωγή. Ο αρχηγός των Podemos στην Ισπανία δήλωσε ότι η μαντάρα του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε τα ποσοστά του κόμματός του στην Ισπανία. Σιγά την υπόθεση. Εδώ τα ποσοστά της Μέρκελ έπεσαν, οι Podemos θα έμεναν όρθιοι; Η Ρωσία την γλίτωσε, επειδή το γατόνι ο Πούτιν δεν τσίμπησε. Και πώς να τσιμπήσει; Δέκα λεπτά συζήτηση με τον Λαφαζάνη, και κατάλαβε ο άνθρωπος με ποιους έχει να κάνει.

Πάντως, βλέπω τον Λαφαζάνη να δυσκολεύεται μερικές φορές να εκφραστεί. Αυτό μάλλον είναι αναμενόμενο. Το πάθαινε κι ο γιος της Μάργκαρετ. Όταν σκέφτεσαι ρωσικά ή αμερικάνικα, δυσκολεύεσαι στην μετάφραση.

Ο Τσίπρας φέρνει ως επιχείρημα το γεγονός ότι επί επτά μήνες διαπραγματεύθηκε σκληρά. Από πότε άραγε, στη διαπραγμάτευση παίζει ρόλο η χρονική διάρκεια και όχι το αποτέλεσμα; Από το 1974 διαπραγματευόμαστε με τους Τούρκους, δώσαμε το μισό Αιγαίο και οσονούπω ολόκληρη την Κύπρο.

Να μη ξεχάσω ν’ αναφερθώ και σε μια παράγραφο του Πανούση, που δεν προσέχτηκε. Εξετάζοντας την στάση του Μπαρουφάκη από ψυχολογική σκοπιά παρατήρησε ότι «άνθρωποι που είναι τόσο νάρκισσοι και αλαζόνες στο τέλος καταλήγουν να γίνονται το κέντρο του εαυτού τους».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «αφού είσαι το κέντρο θα παίξεις παιχνίδια με άλλα κέντρα». Ο Πανούσης κάτι θέλει να πει με τα «άλλα κέντρα». Ο Τσίπρας, που τον κουβαλούσε ο Μπαρουφάκης στα «άλλα κέντρα» τίποτε δεν κατάλαβε;

Πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμυνόμενος της επιβολής ΦΠΑ 23 % στην ιδιωτική παιδεία, την αποκάλεσε «παραπαιδεία». Είναι και τα Φροντιστήρια ξένων γλωσσών, παραπαιδεία; Και τα Ωδεία; [Τα έλεγε και το ΠΑΣΟΚ κάποτε, αλλά μόλις ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας ο Γκεσούλης, με μεγάλο και επιτυχημένο φροντιστήριο, ο όρος παραπαιδεία εγκαταλείφθηκε].

Θα μείνουμε στην εκπαίδευση, με ένα ερώτημα στον Τάσο Κουράκη, που του απηύθυναν στο διαδίκτυο, και μάλλον δεν το πρόσεξε, επειδή δεν απάντησε. Ότι το υπουργείο α-Παιδείας ενέκρινε περί τις 2.500 μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διάφορες υπηρεσίες, όπως σε… μητροπόλεις, βιβλιοθήκες κ.λπ., ενώ η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε «κόψει» τις μετατάξεις, μεταφέροντας τους εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση για να καλυφθούν τα πολλά κενά [στενοχωρώντας τους κομματικούς φίλους που δεν βολεύτηκαν]. Είναι αλήθεια;

Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν τους αρχαιολογικούς χώρους, όχι λόγω ισλάμ, αλλά για να καλύψουν τις κλοπές των φορητών αρχαίων αντικειμένων (αλλά και τοιχογραφιών ακόμη), που ήδη πωλούνται στην Ευρώπη, μεταφερόμενα μέσω Τουρκίας, και που αποφέρουν τεράστια κέρδη στο ΙΚΙΛ. Αυτό διαπίστωσαν Ευρωπαίοι και Σύροι αρχαιολόγοι.

Καλλισθένης