Skip to main content

Η Γερμανία εμπαίζει τους λαούς για το ρωσικό αέριο

Η ΕΕ δεν εξηγεί πώς συμβαίνει η Γερμανία να προμηθεύεται αέριο από την Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της.

Από τη χθεσινή ειδησεογραφία πληροφορούμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφερθεί να διαπραγματευτεί εκ μέρους των κρατών-μελών της με τη Ρωσία για τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Σε επιστολή της προς την κυβέρνηση της Δανίας, η Ε.Ε. προσκαλεί τα κράτη-μέλη της να εκφράσουν τις γνώμες τους για τον Nord Stream 2 και εξηγεί ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει σε «νομικό κενό». Και διαβεβαιώνει ότι οι σημαντικές αρχές του νομικού πλαισίου της Ε.Ε. θα επιβληθούν σε έργα όπως αυτό του αγωγού.

Πολύ διπλωματικά διατυπωμένη η ανακοίνωση της Ε.Ε., χωρίς όμως να εξηγεί αφενός ότι για να κατασκευασθεί αγωγός Nord Stream 2, πρέπει να υπάρχει και αγωγός Nord Stream 1. Και πράγματι υπάρχει, ο οποίος μεταφέρει αέριο από την Ρωσία μόνον προς στην Γερμανία. Κι επειδή η γερμανική οικονομία χρειάζεται κι άλλο αέριο, ετοιμάζεται και ο δεύτερος αγωγός, με την Γερμανία να αναλαμβάνει την υποχρέωση να δίνει αέριο και στο προτεκτοράτο της την Ολλανδία.

Αφετέρου δεν εξηγεί, πώς συμβαίνει η Γερμανία να προμηθεύεται αέριο από την Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της, και παρά το γεγονός ότι απαγορεύει να προμηθεύονται το ίδιο αέριο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και μάλιστα ο αγωγός South Stream θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα που διέρχεται από την εχθρική προς την Ρωσία, Ουκρανία. Απαγορεύει δηλαδή την παραλαβή της ίδιας ποσότητας αερίου, από άλλον αγωγό.

Μάλιστα δε, η Γερμανία στέλνει στρατιώτες και οπλισμό στις βαλτικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες για να τις προστατεύσει από την Ρωσία. Οι οποίες όμως χώρες βλέπουν τον νέο αγωγό, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Βαλτικής περιοχής να μετατρέπει την Ε.Ε. σε όμηρο της Μόσχας. Πώς συμβιβάζει η Γερμανία αυτές τις αντιφάσεις; Το αντιλαμβαόμαστε ήδη, εμείς οι Έλληνες, αφού διδαχθήκαμε πολλά για την γερμανική συμπεριφορά, κατά τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει όμως να αναφέρω ότι -αν εκτιμούν σωστά τα γεγονότα οι Βούλγαροι- η Gazprom αλλάζει την πολιτική προμήθειας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, με προοπτική μεταφοράς ρωσικού αερίου και στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, γεγονός που σημαίνει ότι αποδέχεται η Ε.Ε. τη νέα κατάσταση, και ίσως ο South Stream επανέλθει στην επικαιρότητα.

Η Μόσχα και οι Βρυξέλλες έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν να αλλάξει ριζικά η ρωσική πολιτική προμηθειών φυσικού αερίου της Ρωσίας για ορισμένες πρώην δορυφορικές χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, που τώρα είναι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την είδηση ανακοίνωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν Μαργκρέτε Βέστεγκερ και δημοσίευσε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, σύμφωνα με την οποία η Gazprom συμφώνησε να εφαρμόσει ανταγωνιστική τιμολόγηση του φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

Όχι μόνον αυτό. Αλλά, η Gazprom επέτρεψε στις χώρες αυτές να μεταπωλούν και να επανεξάγουν, κατά την κρίση τους, ποσότητες αερίου το οποίο δεν χρειάζονται, σε άλλες χώρες. Ο κατάλογος των συμφωνιών είναι μακρύς και κινείται σ’ αυτό το πνεύμα.

Να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες είχαν αρχίσει να ερευνούν την πολιτική της Gazprom από το 2012, για παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού. Η Gazprom γνώριζε ότι θα μπορούσε να της επιβληθεί σοβαρό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Αντιμονοπωλιακή Αρχή και να χάσει τις θέσεις της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Το σφίξιμο των χεριών, στις Βρυξέλλες, έβαλε τέλος στην προδιαγραφόμενη μάχη.

Έτσι, στην έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται ότι η Gazprom έχει επιβάλει στην αγορά φυσικού αερίου της Βουλγαρίας εδαφικούς περιορισμούς. Στην σύμβασή της με την Bulgargaz, η βουλγαρική επιχείρηση δεν δικαιούται να μεταφέρει ελεύθερα ρωσικό φυσικό αέριο έξω από τα βουλγαρικά σύνορα.Τώρα η Gazprom εξαλείφει αυτή τη ρητή αυτή απαγόρευση κι’ έτσι η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τη διασύνδεση με την Ελλάδα και να γίνει ένας πλήρης παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.